Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Tuesday, August 19, 2008

Kerjaya Tepat Untukmu..

Salam..

Maybe ni terlalu awal untuk kita sbg plajar form 3, tp ada baiknya kalau kita ambil langkah awal sbg persiapan utk pilih course yg sesuai thn depan.. Mesti ramai yang still confuse, nak ambik klas sains tulen ke, sains sosial ke, sastera ?? Yang mana satu plg match dgn cita2 kita.. Ada jugak yg confuse dgn cita2 sndiri.. Doktor?Lawyer?Designer?Apa ek??So,hrp2 kuiz ni dpt tolong kita dlm buat kptsn tntg perkara yg penting dalam hidup kita..

Sila jawab soalan2 dibawah dgn yakin dan jujurlah dgn diri sndiri..

1. Semasa kecil apa permainan yg sering jadi plhn kamu bersama teman2?
a. suka main kejar2 dan lumba lari..
b. berlakon jadi cikgu dan berlagak melakukan kerja di pjbt..
c. selalu berangan jadi ratu dan popular..

2. Hobi kamu semasa waktu lapang..
a. sertai aktiviti lasak spt panjat gunung, camping, etc..
b. duduk rumah,baca buku..
c. shopping dan tonton wayang..

3. Setiap kali berkumpul dgn kawan2,topik yg menarik perhatian kamu adalah..
a. bercerita ttg pengalaman sendiri..
b. topik yg berkaitan dgn politik,sejarah dan sains..
c. perkembangan semasa dan gosip artis..

4. Kamu baru sahaja keluar dari kereta,tiba2 ada orang minta tolong sbb beg tangan nya di ragut. Tindakan kamu..
a. tanpa fikir panjang dgn pantas kejar pencuri tersebut..
b. menawarkan pertolongan utk bawanya ke balai polis yg berdekatan utk buat report..
c. mengajukan bbrp soalan kpdnya smbil menenangkannya.

5. Tiga sifat positif dlm dir kamu..
a. lasak, suka cabaran, berani..
b. suka bantu orang, tidak mudah putus asa, rajin berusaha..
c. peramah, pendengar yang baik, ambil berat pada org lain..

6. Kamu dengar ada gosip buruk ttg kamu disebarkan oleh temanmu sndiri. Tindakan kamu..
a. bertemu dgnnya dan bertanyakan ttg gosip yang disebarkan ttg kamu..
b. biarkan saja,sbb kamu pasti org x percaya gosip tersebut sbb kamu mmg x pernah terlibat dgn apa yg disebarkan..
c. marah2 dan terangkan pada semua org kdudukan yg sbnrnya..

Jawapannya..
Sekiranya kamu banyak menjawab...

A
Kerjaya tepat : polis, tentera, peguam & arkitek
Kamu seorang yg berani dan tahan lasak. Kamu tak suka kerja di pejabat yg menuntut kamu duduk diam dan menaip dan siapkan kertas kerja. Kalau kamu memaksa diri duduk di pjbt, kamu akan jadi pekerja yg plg x produktif!So,jgn paksa diri ya!!

B
Kerjaya tepat : doktor,akauntan,ahli politik,ahli perniagaan
Kamu memiliki sifat yg sentiasa tenang dann bijak mengawal keadaan. Kamu juga matang dlm membuat keputusan. Namun, kelemahan kamu adalah kamu terlalu protokol,sbb tu lah kamu tak boleh buat kerja yang lasak dan kasar!

C
Kerjaya tepat : Wartawan,guru,kaunselor,setiausaha
Sikap kamu senang bergaul dan mudah sesuaikan diri ke mana saja kamu pergi. Paling menarik ialah kamu mampu utk bekerja dlm mana2 bidang tp 4 kerjaya ini adalah yg plg sesuai!


Okey,sampai sini je kali ni.. Hrp2 lps ni x ada lah yg keliru lg dgn diri sndiri.. Maybe kuiz ni x lah tepat sgt, tp cukuplah sbg clue utk kita buat keputusan dgn lebih mendlm..So, stay tune..

Salam..

4 comments:

Aliya Khair said...

awak. kalau jawapan kite seimbang camne? 3A dan 3B.

ana buat result sniri:
AB
Kerjaya tepat: Penulis
Kamu seorang yang rajin dan kreatif. (amiiin)
kamu juga berbakat untuk menjadi suri rumah (jika kamu perempuan) :P

hehehehehehentam..
semoga tercapai. amiin.

FyqaRose said...

ssh la kalau a dgn b coz a diklaskan sbg org yg lasak n suka cbrn, tp b diklaskan sbg org yg protokol n x thn lasak! Camne ek?? Hmm, kalau awk pilih penulis, x kena lgsung coz penulis lbh kpd klas b - ddk dlm office, menaip , siapkan paper work.. Cuba awk buat lg skali.. Maybe awk bleh jd penulis yg menjelajah dunia! Awak pergi ekspidisi2 daki gunung ke, camping ke, atau aktiviti2 lasak, then awak tulis pengalaman awak.. Jadi wartawan mcm dlm majalah 3 pon bleh gak kot..Hehe..

Aliya Khair said...

yeah. penulis yang aktif. nway, penulis kan mmg kne byk cari pengalaman, barula dtg idea2 yang bernas.. x gitu? ;)

Liyana Zakaria said...

hmm..nmpknye aliya semangat ek nk jd penulis..ape2pon, terusla mengejar cita2 awk..kite doakn awk brjaya :)