Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Saturday, August 16, 2008

Pergaulan

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Mengasihani

Pertama-tamanya ana ingin mengucapkan setinggi-tinggi syukur kepada Allah kerana masih lagi memberi ana peluang untuk hidup beribadah kepadanya dan sebagai tujuan ana dicipta. Selain itu, juga ana ingin mengucapkan kesyukuran kepada Allah kerana dikurniakan nikmat iman dan islam.

Actually, ana post kali ini kerana masalah ikhtilat ini berleluasa di dalam batch kita, ana nak tegur sikit la sbb ana dengar ada dalam kalangan kita ada yang suka 'cinta' seseorang itu sampai bercouple. Actually ni untuk dia sahaja and sape2 la.

Cinta adalah fitrah manusia lelaki dan wanita. Cinta antara lelaki dan wanita yang bukan mahram ada kaitan dengan nafsu syahwat. Ingatan kepada makhluk akibat cinta yg menyebabkan kita lupakan Tuhan, itulah yang terlarang.

Bagaimana kita mengukur ingatan kita sama ada kepada Tuhan atau kepada makhluk? Tanyalah diri masing2. apabila kita dibuai nafsu syahwat, atau ingatan terhadap yang tersayang, di saat itulah kita lupakan Allah yang Maha Menyayangi.
Cara atasinya ialah dengan berkahwin. Sebab itulah Islam amat menggalakkan agar kita permudahkan urusan perkahwinan agar dapat menghindari gejala sosial.

Bukankah pepatah melayu ada mengatakan bahawa ‘tak kenal maka tak cinta’. Bagaimana mungkin kita ingin berkahwin dengan seseorang itu kalau tak kenal. Maka Islam membenarkan kita mengenali bakal isteri atau suami tetapi dengan batasan2 tertentu. Antaranya diharuskan kita melihat bakal suami atau isteri dengan ditemani oleh mahramnya seperti ayahnya, ibunya, adik beradiknya yang sudah baligh.

Maka, daripada kenal, berpindah kepada mencintai.

Dalam kes yg saudari kemukakan, Sudah tentu seseorang yg ingin mencintai ia pasti mengenali yg dicintai walaupun tidak bertemu. Maka mencintai seseorang tanpa berlaku pertemuan dan perhubungan terlarang (termasuklah melalui telefon bimbit atau chatting yg mengandungi perkataan2 yg tidak perlu), ia dibolehkan syarak. Laksanakan pernikahan sebelum syaitan mengheret ke lembah kehinaan.

Ingatan: berhubung sama ada dgn telefon atau internet hendaklah diasaskan atas keperluan yg dibenarkan seperti bincang ttg kenduri, belanja, persiapan dll. berhubung semata2 bertanya kabar, dah makan ke, dah mandi ke, apa hobi awak, dll seumpamanya tidak termasuk dlm yg dibenarkan syarak melainkan memang ada urusan perkahwinan yg perlu diuruskan, maka bolehlah bertanya khabar ketika itu.

dipetik dari http://ibnuabbas.wordpress.com

Yang baik dari Allah makalana yang buruk itu datang dari Allah tapi disandangkan oleh ana.

Allah lebih mengetahui

3 comments:

Anonymous said...

hmm..same gak kalo kte bukan nak kawen pun.. sms and internet boleh atas sbb2 yg penting dan berurusan shj.tak pyhlah nak tyer bnde yg kat org sejantina pun boleh tyer. @ pun yg xperlu pun kte tau pasal org tuh.

wallahua'lam
wassalam

abdullah said...

hmm... tapi ana selalunya tengok org bersms ntah pape... mende tuh ana rasa kat sume batch adew...

Anonymous said...

ingat, tegur-menegur bukan atas dasar sesame batch, sesame ummah. mungkin batch lain lebih teruk atau lebih baik, tapi, kite tetap dalam sebuah ummah.