Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Sunday, December 27, 2009

Bilakah Boleh Solat Duduk?

Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud:
“Solatlah kamu dalam keadaan berdiri, sekiranya kamu tidak mampu, maka dalam keadaan duduk.” (Riwayat Bukhari)

Daripada hadis ini, dapatlah kita fahami bahawa tidak boleh kita solat dalam keadaan duduk, melainkan dalam keadaan kita tidak mampu atau tidak berupaya untuk berdiri.

Perinciannya seperti berikut:

1. Yang dikatakan solat dalam hadis tersebut, adalah solat fardhu.

2. Sekiranya seorang itu sakit, dan sakit itu memampukan dia berdiri sepanjang solatnya, batal solatnya dengan sengaja duduk menggantikan berdiri. Bahkan dia wajib berdiri menunaikan solatnya.

3. Sekiranya seorang itu sakit, dan sakit itu tidak memampukan dia berdiri sepanjang solatnya tetapi boleh pada sebahagian solatnya, maka dia berdiri sekadar kemampuannya. Kemudian, dia boleh duduk bagi menyelesaikan solatnya.

4. Sekiranya seorang itu sakit, dia perlu melihat apakah dia boleh berdiri sepanjang solat atau tidak. Sekiranya dia rasa mampu berdiri sepanjang solatnya, dia solat berdiri. Kemudian jika tiba-tiba dia jadi tidak mampu, maka dia boleh terus duduk seketika itu juga.

5. Sekiranya dia memang lemah atau tidak mampu untuk berdiri pada sebelum takbiratul ihram lagi, maka dia memulakan solatnya dengan duduk sehinggalah selesai solat.

6. Semua jenis solat sunat, boleh dilakukan dalam keadaan duduk, samada seorang itu mampu ataupun tidak. Namun, dianjurkan berdiri bagi yang mampu kerana dalam hadis yang lain, Rasulullah memberitahu, “dan sesiapa yang solat dalam keadaan duduk, baginya separuh pahala daripada orang yang berdiri.”

Kehidupan Muslim di Kolej : Dating? Drinking?

dirembat dari iloveallah.com

Kebebasan.

Young people live for the day when they can move out of the house and go to college and finally be free. Orang muda hidup untuk hari ketika mereka boleh pindah keluar dari rumah dan pergi ke universiti dan akhirnya menjadi bebas. Freedom from their parents, from restrictions on their lifestyle, from everyone telling them what to do. Kebebasan dari orangtua mereka, daripada sekatan pada gaya hidup mereka, dari semua orang mengatakan kepada mereka apa yang harus dilakukan.

This is why in college you find a whole generation that does what they want. Inilah sebabnya mengapa di kampus anda menemukan seluruh generasi yang melakukan apa yang mereka inginkan. Life's short they say, let's enjoy ourselves while we can. Kehidupan pendek kata mereka, mari kita menikmati diri sendiri sementara kami bisa.

So it goes for Muslims. Jadi berlaku untuk umat Islam. In college you find the most amazing things, Muslims who don't pray, Muslims who date , go out to parties and drink. Di kampus anda menemukan hal-hal yang paling menakjubkan, umat Islam yang tidak berdoa, umat Islam yang tarikh, pergi ke pesta-pesta dan minum.

Tuesday, December 22, 2009

Perhatian!!

Assalamualaikum,

Perhatian kepada semua warga generasi 12,

Mulai esok,Rabu-23 Disember 2009 antum tidak dibenarkan sama sekali untuk membawa barang-barang elektronik seperti handphone,mp3,camera dan lain2 ke sekolah.

*Juga dikuatkuasakan mulai esok,jika ada sebarang kelas tambahan diadakan,antum x dibenarkan langsung untuk membawa peralatan elektronik ke sekolah.Begitu juga buat pelajar asrama,penggunaan handphone langsung tidak dibenarkan walaupun pada hari Ahad.Ini bermakna,penggunaan peralatan elektronik yang dilarang tidak dibenarkan langsung untuk dibawa ke sekolah

Jika barang antum dirampas,ianya hanya akan dipulangkan pada akhir tahun 2010.

Arahan drpd Ustazah Norhawanis Samion

p/s:minta disebarkan.

Wednesday, December 16, 2009

Always be there

Salam.
mari sama-sama hayati lagu ni.

Maher Zain - Always be there


lyrics:

Alllahu Akbar

If you ask me about love
And wanna know about it
My answer would be
It's everything about Allah
The pure love, to our soul
The creator of you and me,
the heaven and whole universe
The One that made us all
And He's the guardian of His true believers

So when the time is hard
There's no way to turn
As He promise He will always be there
To bless us with His love and His mercy
Coz, as He promise He will always be there
He's always watching us, guiding us
And He knows what's in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As He promise He will always be there...

He bring ourselves from the darkness into the light
Subhanallah praise belongs to You for everything
Shouldn't never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance all the way
Through the short time we have in this life
Soon it all'll be over
And we'll be in His heaven and we'll all be fine

Allahu akbar


:)

Saturday, December 12, 2009

Doakan kami...

Bismillah...

KEM TAHFIZ 2OO 9,

13 hingga 25 Disember 09

di Sekolah Menengah Islam Hidayah.

Terlibat : Form 1,2,3 dan 4.
Kami, para huffaz generasi 12;

memohon maaf atas segala salah silap,

memohon doa antum untuk menghadapi hari-hari sukar di kem tahfiz. Doakan kami mudah menghafaz untuk habiskan silibus dan ingat semula apa yang dihafaz dan doakan agar kami beas dari perasaan malas.Juga, dapat mengamalkan yang dibaca dan dihafaz.

Doakan juga, kami sebagai senior di kem tersebut dapat jaga sekolah dan adik-adik...

Jazakumullahukhairankathira...

Wednesday, December 9, 2009

Prasangka itu...

Assalamualaikum wbt...

Prasangka itu... sebahagiannya adalah dosa...Betul?

Sememangnya, tidak membangga diri itu dituntut, itu tandanya kita mukhlis.
Ikhlas tu, umpamanya seperti semut hitam yang berjalan atas batu yg hitam...Tak nampak, kan?

Begitu juga dgn sikap sangka baik.Sememangnya, hati manusia ni, sangat mudah untuk berprasangka. Perasaan bersangka baik itu terhasil andai manusia ikhlas. Susah... namun inilah dugaan.

Berikut adalah tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu :
"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk

p/s : dengan bersangka baiklah, dapat menyucikan hati dan elak perasaan tak ikhlas berkawan dengan orang lain...

Friday, December 4, 2009

Tuesday, December 1, 2009

Babi??

@na'udzubillahimin zaalik@

Salam. Cuti Ok?. Baik2 Cuti, Jangan Sampai Leka. Hii. Penulis Telah Meletakkan Sebuah Tajuk Untuk Post Ini Yang Pastinya(yekah?) Menimbulkan Kontroversi. Babi Tu Tak Salah. Memang Tak Salah. Apa Salahnya Seekor Binatang Ciptaan Allah Sehinggakan Kita TerAgak-Agak Untuk Mengatakan Babi.

Punca Kita Takut Untuk Cakap Babi.
@>Babi Digunakan Sebagai Kata Carutan.

Mencarut??

Mencarut merujuk kepada perbuatan maki-memaki ataupun pengeluaran kata-kata kesat.
Jadi, Babi Tu Nama Binatang. Bukan Kata2 Kesat..

TAPI!!!!

Bila Perkataan Babi Itu Disalahgunakan, Tu Yang Salah, Tu Yang Jadi Kata-kata Kesat. Bila Babi Digunakan Untuk Memaki Orang Lain, Itu Yang Jadi BERDOSA.
dicopy dari blog Abduh
Wassalam

istiqamahlah baca al-ma'thurat

salam,

okey, kawan-kawan.

Jangan hentikan amalan baca ma'thurat kat rumah. Baca al-ma'thurat spy nafs kita t'jaga dr syaitan. salah satu cara nak pagar diri juga ni.

Tengah2 baca tu, kalau nmpk sedara-mara tertarik ke, adik-adik kita ke, ajaklah baca sesama. Ajar, didik, perkenalkan kat adik-adik kita al-ma'thurat ni apa sebenarnya. Ni salah satu ibadah khusus kita kepada Allah. Termasuk bawah skop hablumminallah=jaga hubungan dgn Allah. Yang part ajak -mengajak ni pula t'masuk dakwah yg mana t'masuk bawah skop hablumminannas=jg hubungn dgn manusia.

Baju Batch?

Salam. Menyampaikan pesanan daripada saudara ketua batch. Ada inquiry pasal baju au tee batch.

  • Setuju nak buat?
  • Ada sumbangan idea?
  • Bila mahu mula buat?
Harap dapat respon. Harap maklum. Terimas.

[Hitam untuk lelaki sahaja ada]
Sesiapa pun boleh contribute dan submission details would be given later, insha Allah.

Apa Guna Market?

Salam. Post ini berdasarkan pengalaman saya yang serba sedikit aktif dalam laman-laman web sosial dan telah bertemu ramai jenis manusia.


Bila cakap pasal market dengan pelajar kita, jawapannya,


"Baik market dengan Allah, tak elok ke gitu? Syurga pun dapat"


Jawapan itu memang yang terbaik. Tapi saya tak ambil itu secara bulat-bulat pada pandangan pertama. Saya juga menyokong subjek "market dengan manusia". Why?


Bila market dengan manusia, mereka percaya kita, kita berpengaruh. Dengan pengaruh yang serba serbi itulah senjata kita. Kita boleh selitkan kefahaman kita terhadap ISLAM. Tak guna kita berbuat baik seorang kalau persekitaran kita menghadapi kerakusan.


Seseorang yang berpengaruh telah beritahu saya, dakwah itu wajib. Jadi, pada pendapat saya, nak berdakwah bukan sahaja kepada orang baik, tapi kepada semua orang, bukan? Dan, in order to get that people, get their trust 1st.


PLUS! Batasan-batasan kita juga penting! "Niat tak semestinya menghalalkan cara".


Ada SOKONGAN au BANTAHAN au TAMBAHAN au PERTOLONGAN?

Monday, November 30, 2009

Potong kuku

Bismillaahirrahmaanirrahiim..

Assalamualaikum w.b.t.

dah lama rasanya ana tak create new post kat blog batch ni. Maka, hari ni ana nak kita sama-sama mengulangkaji subjek akhlak (kot) ketika di sekolah rendah dulu.

Dulu kita ada belajar cara menjaga kebersihan diri kan? Antaranya adalah dengan memotong kuku setiap minggu.


Hikmah memotong kuku

Memotong kuku adalah sunat bagi lelaki dan perempuan sama ada kuku kaki atau tangan. Adapun hikmat daripada pensyariatan memotong kuku adalah menghilangkan kekotoran yang melekat atau berkumpul di celahnya. Kotoran itu jika tidak dibersihkan akan dan boleh menghalang air ketika bersuci. Selain itu, jika kuku dibiarkan panjang segala kekotoran atau najis akan terlekat padanya dan nescaya ia menjejaskan kesihatan.

Hari disunatkan memotong kuku

Macam puasa, potong kuku pun ada hari-hari yang digalakkan melakukannya iaitu pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat. Tapi boleh je potong kuku pada bila-bila masa, asalkan tak membiarkan kuku tu tak dipotong melebihi 40 hari.

Cara memotong kuku



Ni asas je. Kalau nak tau banyak lagi, boleh [klik sini].

Hari ni hari Isnin. Dah potong kuku ke belum? Masing-masing jawab lah sniri ye..

Sekadar peringatan buat diri ini dan anda semua. Sebagai manusia, kita kena saling mengingatkan kan?

Semoga semua mendapat manfaat daripada post ini, insya-Allah.

.: wassalam :.

Sunday, November 29, 2009

Senandung Fatihah

Easy Add Math

Salam,
Ada promosi di sini.

Ada kem Easy Add MATH di SMKA Johor Jaya pada 22-25 Disember 2009.
Yuran:100 ringgit.
Kena booking awal, sebab seminar macam ni ramai yang nak ikut,
Cikgu Nor Ishak yang akan mengendalikannya.

Ayah ana akan tolong tempahkan bagi sesiapa yang berminat. Bagi nama kat comment. Due date, tiga hari selepas tarikh pengumuman ini. Terima kasih JZKK.

Have some intelectual discussion?

Lets have some intelectual discussion about:

"boleh tak kita add atau approve orang yg lain jantina dgn kita dlm apa-apalah, cth: myspace, facebook dan yahoo massenger..."

ana rasa, ramai yang punya pendapat dan keyakinan masing-masing ttg perkara ni. Harap dapat beri pendapat msg2.

Me,
Supaya lebih jelas mana yang baik dan buruk, mana yang halal atau haram...
Kerana yang penting, kita jaga syariat Islam.

Friday, November 27, 2009

PEKA physic

Eksperimen 1: Haba Pendam Tentu (Fizik Tingkatan 4- BAB 4)

Introduction

Dalam kajian ini, “eksperimen” dilakukan ke atas 3 jenis wanita:

wanita A- wanita bertudung labuh, berjubah dan menjaga lengan daripada terdedah
wanita B-wanita memakai pakaian biasa tetapi masih menutup aurat
wanita C- wanita yang lebih selesa memaparkan rambut yang lurus setelah melalui teknik rebonding, menunjukkan keputihan dan kehalusan kulit lengan, mendedahkan kerampingan bentuk badan dan berhias laksana model-model muka hadapan majalah hiburan.
Aim

Mengkaji tahap ketahanan spiritual, mental dan emosi wanita terhadap tekanan yang diberi berdasarkan cara pemakaian.



Hypothesis

Semakin baik cara pemakaian yang diamalkan mengikut tatacara yang disyorkan dalam Islam, semakin tinggi tahap ketahanan mental, emosi dan spiritual atas tekanan yang diberi. Begitu juga sebaliknya.

infrence

Wanita A mempunyai tahap ketahanan yang tinggi, wanita B mempunyai tahap ketahanan yang sederhana dan wanita C mempunyai tahap ketahanan yang lemah.

Manipulated variable

c atau keupayaan suatu objek yang mempunyai jisim tertentu menerima suatu kuantiti suhu dalam suatu kuantiti masa mempunyai hubungan dengan ketahanan seseorang terhadap tekanan yang dikenakan.

Bercakap tentang konsep aurat, ia mempunyai kaitan dengan suhu. Ramai yang membuka aurat atas alasan panas dan lebih suka bebas daripada suatu kongkongan. Seorang pensyarah wanita di UIA dari New Zealand (bukan Islam) mempersoalkan istilah baju kurung. Adakah istilah baju kurung tercipta kerana sifatnya “mengurung” wanita di Malaysia? Sehinggakan ramai wanita sekitar KL dan Selangor lebih suka memakai jeans dan t-shirt?

fixed variable

m atau jisim objek yang menerima perubahan suhu. Anggap jisim, bentuk badan, bangsa, agama, dan ciri-ciri fizikal ketiga-tiga jenis wanita adalah sama.

tetha atau perubahan suhu. Ia adalah tekanan yang diberi secara automatik oleh Pencipta alam di mana wanita berhadapan dengan perubahan biologi seperti haid (datang bulan), nifas (keadaan yang berlaku semasa bersalin), menopause (berlaku pengurangan hormon estrogen) dan tekanan persekitaran (kerja, pelajaran dan lain-lain).

responding variable

J atau kuantiti haba yang boleh diserap oleh suatu objek yang mempunyai jisim tertentu dalam suatu kuantiti masa. Ia berkaitan dengan setinggi mana tahap ketahanan spiritual, emosi dan mental ketiga-tiga jenis wanita terhadap daya tekanan yang diberi.

Technique

1) Melalui pemerhatian kritikal terhadap perubahan personaliti ketiga-tiga jenis wanita dalam suatu jangka masa.

2) Bertanya secara berhikmah tentang perspektif ketiga-tiga wanita terhadap cara pemakaian.

3) Eksperimen diulang keatas wanita-wanita lain yang mempunyai ciri yang sama.

4) Eksperimen juga dilakukan keatas 2 jenis lelaki:

Lelaki A- Lelaki yang menutup aurat dengan baik
Lelaki B- Lelaki yang suka mendedahkan pusat sewaktu berlengging dan memaparkan lutut serta paha sewaktu bersukan atau berjalan-jalan.

Observation

1) Wanita A kelihatan merendah diri, tenang, happy, ceria, lembut, sopan, pendiam, bercakap ketika perlu, berhati-hati dengan perhubungan dan berkemampuan mengawal perkataan yang dikeluarkan dari mulut.

2) Wanita B juga kelihatan tenang, ceria, happy tetapi kadangkala kelihatan risau dan bimbang seperti ada sesuatu yang tak kena. Ada masanya terlepas juga kata-kata yang kurang baik ketika marah. Tapi kembali normal setelah beberapa ketika. Penulis yang berjurusan senibina pernah menegur seorang studiomate wanita yang menggunakan spray dengan cara yang salah ketika menyembur model yang dibuat sehingga menyebabkan cat yang terhasil rosak. Lalu dalam keadaan marah, penulis dikatakan penyibuk walaupun niat penulis ingin menegur kesilapan yang dibuat. Penulis terus berlalu kerana tahu tetha sedang dikenakan terhadap studiomate tersebut. Selepas kejadian tersebut, keadaan kembali normal.

3) Wanita C kelihatan kelam-kabut, mempunyai stail tersendiri, kurang menjaga perkataan yang dilafazkan, overexcited, mudah melenting, agak sombong, materialistik dan sosial.

4) Lelaki A kelihatan normal, tetapi lelaki B agak stylo, mudah marah, ego yang terlampau tinggi, sukar menerima nasihat, memandang rendah atas kemampuan orang lain dan lebih agresif.

Conclusion

Daripada eksperimen yang dijalankan, wanita dan lelaki yang mempunyai nilai J yang tinggi adalah mereka yang menjaga cara pemakaian dengan baik mengikut syariat Islam dan sensitif terhadap aurat. Seperti dalam formula yang diberi: J = mc x tetha.

Oleh itu, hipotesis diterima.

Eid Mubarak!


Wednesday, November 25, 2009

rezeki


sekiranya rezekiku di langit maka turunkanlah.


sekiranya rezeki di bumi maka keluarkanlah.


sekiranya rezekiku haram maka sucikanlah.


sekiranya rezekiku susah maka perrmudahkanlah.


sekiranya rezeki jauh maka dekatkanlah.



"Aku adalah pengejar syurga akhirat,
bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat;
aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.
Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku.
Tempat kerja syurga dunia harianku.
Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.
Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu
bersamaku..."

-Allahyarham Ustaz Asri Rabbani-

Tuesday, November 24, 2009

Skema Pemakaian Mudah

Lelaki



  1. Seluar panjang melebihi lutut.
  2. Baju tee berlengan at least baju pagoda.
Mudah kan?

Perempuan



  1. Tudung, melabuhi dada.
  2. Baju longgar dan tidak ketat, melabuhi punggung lengan panjang.
  3. Seluar, loggar dan panjang.
Pun mudah kan?
Laa, tak susah pun.

Saturday, November 21, 2009

Cadangan Template?

Haa semua dah bising. Tolong cadangkan template yang menarik boleh? Sila postkan di komen :)

Sunday, November 15, 2009

Faizal Tahir - Islam Satu



Ku teguh berdiri
Tiada lagi ragu atau gentar
Ku terus berani
Melangkah maju terus ke hadapan
Satu impian nyawaku pertaruhkan

Genggaman tanganmu
Semangatku oh terus membara
Janjiku pada Mu
HarapanMu ingin ku laksanakan

Kau adalah Tuhan
Pada mereka yang mengaku Islam
Kami perlukan Kau
Demi membawa perubahan
Satu impian oh berjuta harapan

Genggaman tanganMu
Semangatku oh terus membara
Janji ku pada Mu
HarapanMu ingin ku laksanakan

Satu Islam
Kita inspirasi pada dunia
Nama kan dijulang
Kita menjadi kebanggaan
Satu wawasan bersama bergandingan

Genggaman tanganMu
Semangatku oh terus membara
Janji ku pada Mu
HarapanMu ingin ku laksanakan

Genggaman tanganMu
Semangatku oh terus membara
Janji ku pada Mu
HarapanMu ingin ku laksanakan

Friday, November 13, 2009

Exam Tamat

Alhamdulillah, tamat juga peperiksaan akhir tahun 2009. How were you guys doing?

Wednesday, November 11, 2009

Padah Tegur Bapok

Salam. Sekadar ingin mengembalikan kecoh-kecoh di sana-sini di blog ini. Jom saksikan.




pengajarannya? janganlah tegur bapok. janganlah jadi bapok.

Saturday, November 7, 2009

Haji.

Assalamualaikum W.B.T

( Sekadar Berkongsi – cedok orang punya )


بسم الله الرّحمن الرّحيم

Allah s.w.t berfirman yang bermaksud:


“Sesungguhnya rumah ibadat yang mula-mula dibina untuk manusia (beribadah kepada Tuhannya) ialah Baitullah di Mekah yang berkat dan (dijadikan) petunjuk hidayah bagi umat manusia. Di situ ada tanda-tanda keterangan yang nyata (yang menunjukkan kemuliannya; di antaranya ialah) makam Ibrahim. Dan sesiapa yang masuk ke dalamnya, aman tenteramlah dia dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadat Haji dengan mengunjungi Baitullah, iaitu sesiapa yang mampu sampai kepadanya. Dan sesiapa yang kufur (ingkarkan kewajipan ibadat haji itu), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatu pun) daripada sekalian makhluk.” (Ali-Imran: 96-97)

Daripada sekalian banyak ibadah, fardu haji adalah puncak ibadah ritual yang amat dicita-citakan oleh setiap umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah sebagai saat pertemuan sejati kaum Muslimin untuk memenuhi panggilan Allah s.w.t dan merupakan kebahagiaan yang tidak terkira nilainya. Justeru pahalanya yang sangat besar, orang-orang yang mengerjakannya (haji) akan dianggap oleh Allah sebagai para tetamu-Nya.

“Orang yang beribadah haji dan umrah adalah tamu-tamu Allah. Dan adalah hak Allah untuk memuliakan para tamu-Nya serta mengurniakan mereka keampunan.” (maksud hadis)

Kebahagiaan itu akan lahir ketika mereka meginjakkan kaki ke Tanah Suci dengan mengunjungi Kaabah di Masjidil Haram sambil mengucapkan “Labbaik Allahumma Labbaik” (Ya Allah aku datang memenuhi panggilan-Mu). Sungguh indah pernyataan fitrah hamba kepada pencipta-Nya.

Allah s.w.t berfirman yang bermaksud:

“Demikianlah (ajaran Allah) dan sesiapa yang menghormati syiar-syiar agama Allah, maka (dialah orang yang bertakwa) kerana sesungguhnya perbuatan itu satu kesan daripada sifat-sifat takwa orang mukmin.” (Al-Hajj: 32)

Kaabah yang dikunjungi mengandung pelajaran dan pengajaran yang amat berharga dari segi kemanusiaan. Di sana, misalnya, ada Hijr Ismail yang erti harfiahnya “pangkuan Ismail”. Di situlah Ismail, putera Ibrahim, pendiri Kaabah ini, pernah berada dalam pangkuan ibunya yang bernama Hajar, seorang wanita miskin yang dikatakan pusaranya pun berada di tempat itu. Namun demikian, makna di sebaliknya, wanita ini ditempatkan Tuhan di situ untuk menjadi pengajaran dan peringatan kepada kita bahawa Allah s.w.t menganugerahkan kedudukan untuk seseorang bukan kerana keturunan atau status sosialnya, tetapi kerana hubungannya yang amat dekat kepada Allah s.w.t dan usahanya untuk hajar (berhijrah) daripada kejahatan (keburukan) menuju kebaikan.

Ibadah haji merupakan sumbangan Islam yang paling positif untuk melahirkan manusia-manusia yang ideal, bersatu hati dan bersatu amal, yang sebenarnya sering dicita-citakan oleh para ahli falsafah sejak dari zaman Plato, Al-Farabi, sampai ke zaman kita ini.

Kaum Muslimin yang pelbagai macam rupa bentuk dan warna kulitnya, kerencaman bahasanya, aneka lagak lakunya, semuanya berkumpul di Tanah Suci yang satu. Hilang segala perbezaan dan hapuslah segala keasingan, dan semuanya bersaudara bagaikan mereka daripada keluarga yang satu, bahkan lebih daripada itu, bagaikan tubuh yang satu, yang sama-sama merasakan derita dan bahagia, duka dan gembira. Keyakinan terhadap kemanusiaan yang bersifat sejagat, tiada perbezaan antara seorang Muslim dengan seorang Muslim yang lain, betapapun terdapat perbezaan antara mereka dalam pelbagai hal.



Tidak pula kurang pentingnya, ibadah haji mengembalikan kenangan kepada zaman hampir 50 abad (5000 tahun) yang lampau, iaitu perjuangan Nabi Ibrahim a.s. Bukankah baginda yang telah menghabiskan segenap usia untuk mengabdi kepada Allah, berpindah-randah mengembara dari Mesopotamia, sampai Palestina, terus ke Mesir, dan dengan berpusat di Tanah Suci Mekah, baginda meninggalkan bekas-bekas yang menjadi sejarah agung hingga sekarang?

Tiada yang diinginkan oleh mereka yang mengerjakan haji di Mekah melainkan keinginan yang amat tinggi untuk memperoleh haji yang mabrur. Dari segi bahasa, mabrur mempunyai dua makna. Pertama, bererti baik, suci dan bersih. Kedua, bererti diterima dan mendapat keredaan Allah s.w.t.

Dengan demikian, haji mabrur adalah haji yang membawa kebaikan kepada orang yang melakukannya. Menurut pendapat sebilangan ulama, haji mabrur adalah yang tidak bercampur dengan perbuatan dosa-dosa kecil, mahupun dosa besar. Orang yang memperoleh haji mabrur akan semakin kuat imannya serta semakin meningkat amal ibadatnya.

Daripada Abu Hurairah r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Daripada umrah ke umrah adalah penghapus dosa antara keduanya. Dan haji mabrur ada balasannya, iaitu syurga.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Keunikan ibadah haji adalah kerana ia mencakupi seluruh dimensi ibadah itu yang memerlukan pengorbanan yang tinggi dari segi fizikal, harta dan jiwa. Justeru, tidak mudah untuk mendapatkan haji mabrur, sebagaimana yang dikatakan oleh Umar bin al-Khattab sekitar 1400 tahun yang lampau, iaitu hanya makan angin (melancong) yang banyak sedangkan yang melakukan haji hanya sedikit.

Maknanya, secara kuantiti, banyak orang yang mengerjakan haji tetapi secara kualiti sedikit saja yang benar-benar melakukan manasik (ibadat) haji dan memahami setiap amal ibadah haji sehingga memperoleh haji mabrur.

Dalam konteks haji, dikatakan ibadat haji yang lengkap memerlukan mujahadah, iaitu satu usaha yang bersungguh-sungguh untuk mencapai musyahadah (kesedaran), barulah dapat disebut haji mabrur. Kesedaran ini akan melahirkan al-mahadah, cinta yang satu, persiapan untuk berkorban apa sahaja kerana Allah s.w.t.

Ringkasnya, ibadah yang telah sampai pada peringkat musyahadah adalah ibadah yang telah melahirkan kesedaran mengubah dan membentuk perilakunya kepada sikap yang sesuai dengan nilai moral dan spiritual daripada ibadah itu.

Dalam ibadah haji, yang menjadi ukuran mabrur atau tidak adalah bergantung seberapa banyak amal ibadat haji yang telah dilakukan itu melahirkan kesedaran moral dan spiritual yang berupaya melahirkan semangat untuk melaksanakan kebaikan dan kebajikan. Dengan kata lain, seberapa jauh ibadah haji mendorong berlakunya perubahan pada diri kita, sehinggalah dapat mengubah daripada sikap negatif kepada sikap positif dan dari sikap tertutup kepada sikap keterbukaan.

Haji mabrur ditandai dengan kesannya, iaitu makna simbol-simbol amalan yang dilaksanakan di Tanah Suci, sehingga makna-makna tersebut wujud dalam bentuk sikap dan tingkah laku kita saban masa

Pakaian biasa ditanggalkan dan pakaian ihram dikenakan. Pakaian dapat melahirkan perbezaan, menggambarkan status sosial, di samping juga dapat menimbulkan pengaruh psikologi.

Menanggalkan pakaian biasa bererti menanggalkan segala macam perbezaan dan menghapuskan keangkuhan yang ditimbulkan oleh status sosial itu. Mengenakan pakaian ihram melambangkan persamaan darjat kemanusiaan serta menimbulkan pengaruh psikologi bahawa yang dalam keadaan demikianlah seseorang akan menghadap Allah pada saat kematiannya. Bukankah ibadah haji adalah kehadiran memenuhi panggilan Allah?

Apakah sekembalinya dari Tanah Suci, masih ada keangkuhan di dalam jiwa? Masih terasa adanya perbezaan darjat kemanusiaan? Masih ingin bersikap hipokrit, menindas orang lain? Masih mahu berpura-pura alim tetapi hakikatnya jahil. Kalau masih ada, maka kita masih mengenakan pakaian biasa dan masih belum menanggalkannya.

Seseorang yang pulang daripada menunaikan haji, bukan sahaja merasakan dirinya kembali kepada fitrah kesucian tetapi juga tumbuh dalam dirinya perasaan menjadi sebahagian daripada satu masyarakat dunia bernama Muslim. Suatu umat yang merapatkan barisan atas landasan tauhid yang menyatukan pemimpin dengan rakyat jelata, ulama dengan kaum dhuafa. Landasan tauhid juga menjadikan mereka bersaudara, misalnya, di antara orang Arab dengan orang Melayu, perantau China dengan mualaf Eropah, hamba Afrika dengan pedagang India, dan sebagainya.

Mercup di dada setiap jemaah haji bahawa dirinya adalah sebahagian daripada suatu kekuatan yang besar. Namun, apakah kekuatan itu dapat dipraktikkan seterusnya dalam kehidupan sehari-hari?

Sunday, November 1, 2009

Al-Fatihah


Al-Fatihah buat ibu saudara Fazrul Asyraf (tengah), yang meninggal jam 1 tengah hari tadi. Dikhabarkan menghidap kanser.

Saturday, October 31, 2009

Jadual Exam PS2

2 November hingga 6 November
Isnin - Bahasa Melayu 1, Bahasa Melayu 2, Aqidah
Selasa - Hadis, Prinsip Perakaunan 2, Prinsip Perakaunan 2, Sejarah 1
Rabu - Sejarah 2, Science 2 / Chemistry 2, Komputer
Khamis - Ekonomi Asas 1 / Physics 1, Bahasa Inggeris 2, Ekonomi Asas 2 / Physics 2
Jumaat - Chemistry 3, English 1, Chemistry 1 / Science 1







9 November hingga 13 November
Isnin - Physics 2, Biology 2, Biology 3
Selasa - Add Maths 1, Add Maths 2, Biology 1
Rabu - Maths 1, Maths 2, PQS
Khamis PSI 1, PSI 2, Fiqh
Jumaat - Bahasa Arab 1, Bahasa Arab 2, QTH / Hafazan


Sekian, Good Luck.

Friday, October 30, 2009

Gempa di Padang : Cerita Sebalik

Disalin daripada blog seorang saudari, daripada website keagamaan, kajian dan sedikit penncarian.


Waktu gempa di Indonesia seperti berikut:





17.16 Di Padang
17.58 Di Padang, lagi
08.52 Di Jambi, esoknya

mari kita samakan dengan ini

17.16 (QS. Al Israa’ ayat 16): “Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”


17.58 (QS. Al Israa’ ayat 58): “Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).” 


8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.”


See anything?

Tuesday, October 27, 2009

Blog Menarik

Demi menarik semula pembaca-pembaca blog, perlu ke kita tukar layout? Kalau tidak, ada usaha lain tak?

Your respond is needed.

Anda cukup bersih?



Dalam kesibukan seharian kita, kadang-kadang kita hampir leka dan alpa tentang kebersihan. Hal ini kerana kita terlalu memikirkan tentang perkara yang lebih penting samada hanya melibatkan diri kita, orang lain ataupun kedua-duanya. Walhal, perkara ini sepatutnya menjadi aspek utama dalam menyempurnakan kehidupan sebagai seorang manusia.

Identiti kita dapat dinilai daripada sudut kebersihan kita. Bukan sahaja penampilan diri yang melambangkan sifat kita, malah kebersihan persekitaran juga amatlah ditiitkberatkan. Kebersihan selain daripada penampilan diri, dapatlah difokuskan pada kebersihan bilik tidur, rumah, tandas, bilik darjah, sekolah, bangunan dan seterusnya negara kita sendiri. Kita mengambil contoh mudah iaitu negara Singapura, yang amat mementingkan kebersihan persekitaran.

"Kebersihan itu sebahagian daripada iman..."

Merujuk kepada hadis di atas yang sering kita dengari, kebersihan juga ialah faktor yang melambangkan iman kita sebagai seorang muslim. Sebagai fokus terdekat, kita sebagai pelajar hendaklah menjaga penampilan dan kebersihan untuk mendapatkan keselesaan ketika belajar. Persekitaran yang kurang bersih boleh menyebabkan kerimasan sewaktu belajar. Dan seterusnya menyebabkan pelajar hilang fokus dalam kelas.

Konklusinya, untuk mencapai keselesaan hidup yang optimum, seseorang itu haruslah menjaga kebersihan diri sendiri dan kesan daripada itu, negara kita akan jadi bersih selain daripada mencontohi negara Canada, iaitu negara terbersih mengikut fakta yang dibuat oleh laman web Forbes.com.

Sunday, October 25, 2009

Tarbiatuna ke-4/2009

Salam  :)

Next week, InsyaAllah, akan diterbitkan edisi Tarbiatuna yang ke 4 bagi tahun ini.

Frontal Cover

New Rear Cover
Nak beli? Carilah mana-mana Pembimbing Rakan Sebaya SMI Hidayah.
Harga? Insya Allah RM1.

Anda di luar sekolah? Mai la ke Hidayah.

Thursday, October 22, 2009

Invitation To Galeri Palestin

Bismillahirrahmanirrahim.

To all students from Form 1 to Form 5, teachers and all "citizens" of SM Islam Hidayah, JB.
We're (MPP 2009/2010) hereby proudly inviting and welcoming you to
Galeri Palestin 2009
(in conjuction with HOPE 2009) which is located at

Dewan Al-Qadisiyah
on 22nd , 23rd and 26th of October 2009.


There are much things to see and to do!

There are 8 Palestine booth which was prepared by all 8 classes of Form 3 and Form 4!

There are also 8 big softboards which full of the informations about Palestine which was prepared by our little brothers and sisters from
Form 1 & Form 2!

Students Representative Council [MPP] 2009/2010 booth
Here, you can write all your complaints, suggestions and send it right to US!

and there are also,

Some multimedia presentations and lots of videos to watch!

...... Don't worry, the entrance is FOC. Just spend your recess time in there and enjoy the moment at the little gate to "Palestine"!

BUT REMEMBER! Take Your Turn , Please! :-)

21 Oktober 2009 - Preparation Time
(Participants Only)
Rehat Pertama
Rehat Kedua
Petang
Malam (until 12 pm)
Open to all visitors!

22 Oktober 2009
Rehat Pertama -Banin
Rehat Kedua- Banin
Petang (Selepas Sekolah) - Banin & Banat
Malam - Banin & Banat

23 Oktober 2009
Rehat Pertama - Banin
Rehat Kedua [MY] - Banat

26 Oktober 2009
Rehat Pertama - Banat
Rehat Kedua -Banat

This turns are only made for the students. The teachers, alumnis and all other staff are free to visit the gallery whenever they want. The gallery will be open from 0745 hr to late.

See you there, insya-Allah!
Long Live Palestine!

Yours Truly,
Vice Chairman of HOPE 2009.
Students Representative Council 2009/2010.

Sunday, October 18, 2009

Masjid Al-Aqsa dipalsukan!

Apa yang kita tahu tentang Masjid Al Aqsa?

Jika kita perhatikan setiap kali disebut nama MASJID AL-AQSA, media2 di seluruh dunia, mereka akan menampilkan gambar Dome of the Rock.

Tujuan utama sebenarnya adalah untuk memperbodohkan manusia.

HATI-HATI !!!

Apa yang akan terjadi bila Masjid Al Aqsa yang sebenarnya dihancurkan?


Tujuan utama media Yahudi (dengan eksploitasi berita di CNN) menyamarkan Masjid Sakhra sebagai Masjid Aqsa adalah agar Yahudi dapat menghancurkan Al Aqsa dan membangun “Solomon Temple” (Kuil Sulaiman) pada bekas reruntuhan Al Aqsa. Umat Yahudi meyakini dalam Kitab Perjanjian Lama (Taurat) bahwa akan datang diakhir zaman seorang yang mereka anggap sebagai dewa penolong Yahudi yang dinamakan “Messiah” (Al Masih, dalam bahasa Arab) apabila mereka mengadakan ritual agama di Solomon Temple dengan mempersembahkan sapi betina berwarna merah (Al Baqarah)

Sebarkan kepada saudara se-Islam anda!

Thursday, October 15, 2009

Talian Posterkan Boikotmu Masih Dibuka

Salam :)

Pertandingan Posterkan Boikotmu masih dibuka sehinggga 25 Oktober 2009 (Ahad).
Bukan itu sahaja, setiap KELAS diWAJIBkan untuk menghantar sekurang-kurangnya SATU penyertaan.
Hal ini adalah untuk menyemarakkan lagi sambutan Heart of Palestine di Hidayah.

Selamat bersaing!

Sunday, October 11, 2009

Mirwana - Andaiku Pergi

Sekadar ingin menambah seri blog yang sudah sepi tanpa seri.



Cerita hidup kian berlalu
Membawaku ke penghujung
Kaku langkah kian lemah
Kelu lidah untuk bicara

Langit jingga warna senja
Desir bayu membisik duka
Kealpaan nan semalam
Inginku lepaskan luka silam

Bersama rayu doa
Damba keampunanNya

Andai diriku pergi
Tinggalkanmu sendiri
Usah kau sedih
Usah tangisi duga dari Ilahi

Andaiku pergi dulu
Tiba tika dan waktu
Telah tertulis takdir untukku
Perjanjian yang Maha Agung
Doakanku sejahtera disisiNya

Rasa gentar rasa rindu
Bertarung di fikiranku
Wajah ceria, senyum manja
Kisah kita menghapus resah

Maafkan diriku kasih
Kerna buat kau menangis
Restuiku dengan cinta
Jangan kau titiskan air mata

Pintaku redhailah
Terima kasih atas segalanya

Hidup ini sementara
Ujian pasti setia hati
PadaMu kekasih

Moga rahmat hidayahMu
Mengiringiku, menemaniku
Saat akhir waktu

Bersaksi diriku
Tiada lain hanya Kau satu
Memiliki cintaku
Ku serah segalanya kepada Mu

Tuesday, September 15, 2009

Posterkan Boikotmu HOPE 09

Salam :)

Sempena sambutan Heart of Palestine, MPP menganjurkan pertandingan Posterkan Boikotmu.
Pengkategorian :
1. Lukisan
2. Komputer
Peringkat :
1. Menengah Bawah (Ting. 1 hingga 3)
2. Menengah Atas (Ting. 4 dan 5)
Penghantaran :
Banin - Anwar Husaini (4 ITT)
Banat - Athirah Kahar (4 ITT)
Dateline : Jumaat, 9 Oktober 2009
*Maaf terpaksa iklan guna blog. Kalau dah siap guna komputer, boleh e-mail pada Anwar terus. E-mail perlu diminta.
Competition is ON. Good luck, persaingan hebat.

Saturday, September 12, 2009

Persoalan

Salam.
Ana ada sikit kemusykilan.

1. Napa Orang Carik Makanan Yang Sedap2 n Bayar Duet Banyak2 Untuk Dapat Benda Yang Sama Dengan Kalau Dia Makan Makanan Yang Kurang Siket. Cth : Pizza Hut = Kenyang.. Pisang Goreng + Teh O Limau = Kenyang. so, Nape?

2. Boleh Tak I'tikaf Dekat Surau/Musolla. Nape Ana Tanye? Sebab Ada Sahabat Ana Kata Niat I'tikaf Ni Untuk Masjid Je.. Nawaitu I'ktikafa fi Hazal MASJIDI Lillahi Ta'ala..


BY: HAMBANYA YANG TERPUJI YET BINGUNG ABOUT SOMETHING

Thursday, September 10, 2009

Native Deen -- Ramadan is Here ( Official )

Salam.
Enjoy this music nasheed video. :)

(Lyrics: Double-click Youtube vid below to open Youtube in new window, then click "more info")

Wednesday, September 9, 2009

H.O.P.E

Salam :)
Nantikan event ytang menggantikan Rememberance of Al-Quds (R.O.Q) akan dilancarkan pada minggu hadapan. InsyaAllah.
Pelbagai event menarik akan dijalankan. Antaranya, pertandingan membuat poster dan seumpama itu. Diharap agar program ini dapat melonjakkan MPP 09/10 sebagai pemimpin sekolah.

Monday, September 7, 2009

SATU Hidayah

Assalamualaikum.

Siapa ingat lagi tema mukhayyam kita ketika di tingkatan 2?
Ya, temanya seperti yang tertera di atas,
Satu Hidayah

Alhamdulillah, blog untuk seluruh warga hidayah telah pun dicipta.
Blog ini dapat dijadikan medium perkongsian ilmu dan fikrah antara alumni dan pelajar Hidayah bagi memperkasakan Hidayah ke arah yang lebih gemilang.
Insya-Allah, dengan lahirnya blog ini juga, ukhuwah yang terbina di antara semua warga akan lebih kukuh dan akrab.
Jadi, mari memeriahkan blog ini!

Antum boleh lawati:

dan jika ingin menjadi author (sangat digalakkan),
bolehlah hantarkan alamat email anda ke batumulia[at]gmail.com

kerjasama antum amat dihargai :)

.wassalam.

Friday, September 4, 2009

I'tikaf SMI Hidayah 2009

Salam :)
Tarikh : 12hb hingga 13hb September 2009.
Masa :  6 petang sehingga 7 pagi esoknya.
Sasaran : Kita semua :)
Yuran : RM6
Submit nama kepada Ustaz Azmen ya kalau mahu join.
Tempat terhad kepada 40 banin dan 40 banat.

Wednesday, August 26, 2009

Kenapa.? Mengapa.? Bagaimana.?

Salam.
Mungkin antum ade terperasan. Dan telah terngiang2 dalam fikiran anda
  1. Kenapa ana bukan author untuk blog ini?
  2. Mengapa follower tiba2 sikit?
Ok. Pernah dengar imeetzu.com ? Selalu terserempak dengan mereka ketika bergenerasi12.blogspot.com? Sukacita dimaklumkan, insya Allah, tiada lagi imeetzu.com ketika bergenerasi12.blogspot.com. Kami sudah delete blog lama. Dan re-create blog baru; tetapi URL blog tetap sama; isi kandungan tetap sama; cuma author yang telah post di blog ni je lain. Sori! So, secara tidak sengaja, author secara tiba2 hilang dan kami terpaksa menunggu email2 anda memohon untuk menjadi author untuk blog ni. Sama juga terhadap soalan kedua. Kepada yang selalu mengikuti blog ni, yg menjadi follower, diharap agar antum refollow kami.

Segala kekurangan kami mintak maaf sangat2. So, kepada sape2 yang nak jadi blog author, rerajinlah menghantar email kpd generasi12@yahoo.com dan inform kpd kami.

Wallahu'alam.

Monday, August 24, 2009

Hadis-hadis Dhaif yang Tersebar sekitar Ramadhan

Bismillah,

tadi, saya buka web site http://eramuslim.com.

Ternampak pula tajuk, "Hadis-hadis Dha'if yang Tersebar Seputar Ramadhan"
Nampak menarik.
Lagipun, saya teringin nak tambah ilmu agama tentang hadis juga.
Jadi...
Cursor saya gerakkan ke arah tajuk itu dan klik.
Bila baca , agak terkejut juga saya. Tak sangka. Betul-betul tak sangka.

Apa yang saya baca, ye...
hmm...saya dak copy paste dari web tu, silalah baca...




Sesungguhnya Allah 'Azza wa Jalla telah menetapkan sunnah Nabi secara adil, (untuk) memusnahkan penyimpangan orang-orang sesat dari sunnah, dan mematahkan takwilan para pendusta dari sunnah dan menyingkap kepalsuan para pemalsu Sunnah. Sejak bertahun-tahun sunnah telah tercampur dengan hadits- hadits dhaif, dusta, diada-adakan atau lainnya. Hal ini telah diterangkan oleh para imam terdahulu dan ulama salaf dengan penjelasan dan keterangan yang sempurna.

Kami menilai perlunya dibawakan pasal ini pada kitab kami, karena adanya sesuatu yang teramat penting yang tidak diragukan lagi sebagai peringatan bagi manusia, dan sebagai penegasan terhadap kebenaran, maka kami katakan:

Sesungguhnya Allah 'Azza wa Jalla telah menetapkan sunnah Nabi secara adil, (untuk) memusnahkan penyimpangan orang-orang sesat dari sunnah, dan mematahkan takwilan para pendusta dari sunnah dan menyingkap kepalsuan para pemalsu Sunnah. Sejak bertahun-tahun sunnah telah tercampur dengan hadits- hadits dhaif, dusta, diada-adakan atau lainnya. Hal ini telah diterangkan oleh para imam terdahulu dan ulama salaf dengan penjelasan dan keterangan yang sempurna.

Orang yang melihat dunia para penulis dan para pemberi nasehat akan melihat bahwa mereka -kecuali yang diberi rahmat oleh Allah- tidak memperdulikan masalah yang mulia ini walaupun sedikit perhatianpun, walaupun banyak sumber ilmu yang memuat keterangan yang shahih yang menyingkap yang bathil. Maksud kami bukan membahas dengan detail masalah ini, serta pengaruh yang akan terjadi pada ilmu dan manusia, tapi akan kita cukupkan sebagian contoh yang baru masuk dan mashyur di kalangan manusia dengan sangat masyhurnya, hingga tidaklah engkau membaca makalah atau mendengar nasehat kecuali hadits-hadits ini -sangat disesalkan- menduduki kedudukan yang tinggi. (Ini semua) sebagai pengamalan hadits: “Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat…” (riwayat Bukhari 6/361), dan sabda beliau: “Agama itu nasehat…”(riwayat Muslim no.55)

Maka kami katakan wabillahi taufiq:

Sesungguhnya hadits-hadits yang tersebar di masyarakat banyak sekali, hingga mereka hampir tidak pernah menyebutkan hadits shahih -walau banyak- yang bisa menghentikan mereka dari menyebut hadits dhaif. Semoga Allah merahmati Al Imam Abdullah bin Mubarak yang mengatakan: “(Menyebutkan) hadits shahih itu menyibukkan (diri) dari yang dhaifnya.” Jadikanlah imam ini sebagai suri tauladan kita, jadikanlah ilmu shahih yang telah tersaring sebagai jalan (hidup) kita.

Dan (yang termasuk) dari hadits-hadits yang tersebar digunakan (sebagai dalil) di kalangan manusia pada bulan Ramadhan diantaranya:

1. “Kalaulah seandainya kaum muslimin tahu apa yang ada di dalam Ramadhan, niscaya umatku akan berangan-angan agar satu tahun Ramadhan seluruhnya. Sesungguhnya surga dihiasi untuk Ramadhan dari awal tahun kepada tahun berikutnya…” Hingga akhir hadits ini.

Hadits ini diriwayatkan oleh Ibnu Khuzaimah (no. 1886) dan Ibnul Jauzi di dalam Kitabul Mauduat (2/188-189) dan Abul Ya'la di dalam Musnad-nya sebagaimana pada Al Muthalibul 'Aaliyah (Bab/A-B/ tulisan tangan) dari jalan Jabir bin Burdah dari Abu Mas'ud Al Ghifari.

Hadits ini maudhu' (palsu), penyakitnya pada Jabir bin Ayyub, biografinya ada pada Ibnu Hajar di dalam Lisanul Mizan (2/101) dan beliau berkata: “Masyhur dengan kelemahannya.” Juga dinukilkan perkataan Abu Nu'aim, “Dia suka memalsukan hadits,” dan Bukhari, berkata, “Mungkarul hadits” dan dari An Nasa'i, “matruk (ditinggalkan) haditsnya.”

Ibnul Jauzi menghukumi hadits ini sebagai hadits palsu, dan ibnu Khuzaimah berkata serta meriwayatkannya, “Jika haditsnya shahih, karena dalam hatiku ada keraguan pada Jarir bin Ayyub Al Bajali.”

2. “Wahai manusia, sungguh bulan yang agung telah (menaungi) kalian, bulan yang di dalamnya terdapat suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan, Allah menjadikan puasa (pada bulan itu) sebagai satu kewajiban dan menjadikan shalat malamnya sebagai amalan sunnah. Barangsiapa yang mendekatkan diri pada bulan tersebut dengan (mengharapkan) suatu kebaikan, maka sama (nilainya) dengan menunaikan perkara wajib pada bulan yang lain…. Inilah bulan yang awalnya adalah rahmat, pertengahannya ampunan dan akhirnya adalah merupakan pembebasan dari api neraka…” sampai selesai.

Hadits ini juga panjang, kami cukupkan dengan membawakan perkataan ulama yang paling masyhur. Hadits ini diriwayatkan oleh Ibnu Khuzaimah (1887) dan Al Muhamili di dalam Amalinya (293) dan Al Ashbahani dalam At Targhib (q/178, tulisan tangan) dari jalan Ali bin Zaid Jad'an dari Sa'id bin Al Musayyib dari Salman.

Hadits ini sanadnya dhaif, karena lemahnya Ali bin Zaid, berkata Ibnu Sa'ad, “Di dalamnya ada kelemahan dan jangan berhujjah dengannya,” berkata Imam Ahmad bin Hanbal, “Tidak kuat,” berkata Ibnu Ma'in, “Dhaif” berkata Ibnu Abi khaitsamah, “Lemah di segala penjuru,” dan, berkata Ibnu Khuzaimah, “Jangan berhujjah dengan hadits ini, karena jelek hafalannya.”

Demikianlah di dalam Tahdizbut Tahdzib (7/322-323). Dan Ibnu Khuzaimah berkata setelah meriwayatkan hadits ini, “Jika benar kabarnya.” Berkata Ibnu Hajar di dalam Al Athraf, “Sumbernya pada Ali bin Zaid bin Jad'an, dan dia lemah,” sebagaimana hal ini dinukilkan oleh Imam As Suyuthi di dalam Jam'ul Jawami' (no. 23714-tertib urutannya).

Dan Ibnu Abi Hatim menukilkan dari bapaknya di dalam Illalul Hadits (1/249), “Hadits yang mungkar.”

3. “Berpuasalah, niscaya kalian akan sehat.”

Hadits tersebut merupakan potongan dari hadits riwayat Ibnu Adi di dalam Al Kamil (7/2521) dari jalan Nahsyal bin Sa'id, dari Ad Dhahhak dari ibnu Abbas. Nahsyal termasuk yang ditinggal (karena) dia pendusta dan Ad Dhahhak tidak mendengarkan dari ibnu Abbas. Diriwayatkan oleh At Thabrani di dalam Al Ausath (1/q 69/ Al Majma'ul Bahrain) dan Abu Nu'aim di dalam Ath Thibun Nabawiy dari jalan Muhammad bin Sulaiman bin Abi Daud, dari Zuhair bin muhammad, dari Suhail bin Abi Shalih dari Abi hurairah. Dan sanad hadits ini lemah.

Berkata Abu Bakar Al Atsram, “Aku mendengar Imam Ahmad -dan beliau menyebutkan riwayat orang-orang Syam dari Zuhair bin muhammad- berkata, “Mereka meriwayatkan darinya (Zuhair -pent) beberapa hadits mereka (orang-orang Syam- pent) yang dhaif itu,” Ibnu Abi Hatim berkata, “Hafalannya jelek dan hadits dia dari Syam lebih mungkar daripada haditsnya (yang berasal) dari Irak, karena jeleknya hafalan dia.” Al Ajalaiy berkata, “Hadits-hadits yang mereka riwayatkan dari ahli Syam ini tidak membuatku kagum,” demikianlah yang terdapat pada Tahdzibul Kamal (9/427).

Aku katakan: dan Muhammad bin Sulaiaman Syaami, biografinya (disebutkan) pada Tarikh Damasqus (15/q386-tulisan tangan) maka riwayatnya dari Zuhair sebagaiman dinaskhkan oleh para Imam adalah mungkar, dan hadits ini darinya.

Tidak menutup kemungkinan bahwa sebagian hadits-hadits ini memiliki makna- makna yang benar, yang sesuai dengan syari'at kita yang lurus baik dari Al Qur'an maupun Sunnah, akan tetapi (hadits-hadits ini) sendiri tidak boleh kita sandarkan kepada Rasulullah Shalallahu 'alaihi wassalam, dan terlebih lagi -segala puji hanya bagi Allah- umat ini telah Allah khususkan dengan sanad dibandingkan dengan umat-umat yang lain. Dengan sanad ini dapat diketahui mana hadits yang dapat diterima dan mana yang harus ditolak, membedakan yang shahih dari yang jelek. Ilmu sanad adalah ilmu yang paling rumit, telah benar dan baik orang yang menamainya (yakni Al Isnad) adalah: “Ucapan yang dinukil dan neraca pembenaran khabar.”

Mudah-mudahan Allah memberi rizki pada kami kebaikannya. Wahai saudaraku yang haus akan ketaatan kepada Allah, inilah sifat puasa Nabi dihadapanmu. Dan inilah petunjuknya dalam puasa Ramadhan, bersegeralah kepada kebaikan.

Wasubhaanakallahu wa bihamdika, asyhadu anlaa ilaha illa anta, astaghfiruka, wa atuubu ilaika.

Sumber : Ikhtisar Shifati Shaumin Nabiyyi SAW Fii Ramadhan

Oleh : Syaikh Salim bin 'Id Al-Hilaaly, Syaikh Ali Hasan Ali Abdul Hamid

-Bersyukur saya dapat tahu. Rupa-rupanya hadis yang selalu digembar-gemburkan waktu Ramadan ni adalah hadis yamg lemah.

Tu lah, saya dapat pengajarannya; kalau dapat sesuatu ilmu yang berkaitan dengan agam, jangan taqlid semata-mata. Ikut je membuta tuli. Sememangnya kita kena tahu sumbernya dari mana, asli ke tak. Kita kena kaji...

Macam juga Al-Quran,panduan wahyu dan sumber agama yang wajib kita ikut. Tak semestinya dengan tadabbur je kita dpt faham maksud kandungan yang Allah nak terangkan. Kita kena buka buku tafsir dan kaji.Sebelum tu, kita kena tahu dulu pentafsir itu, adakah dari orang yang betul-betul diiktiraf dan sumbernya asli? Atau pentafsir u saja-saja je tulis tafsir ikut pandangan dia sendiri? Memang ada ayat yang Allah sampaikan tersurat, namun ada ayat yang tersirat.

Contoh: "warka'uu ma'ar raaqi'iin..." "Dan rukuklah bersama orang yang rukuk".
Persoalannya; adakah solat tuh, Allah suruh kita ruku' je?
Sudah tentu tak.

Ni lah namanya majaz juz'iyyah.

Kalau kita tidak betul-betul memahami ayat yang Allah nak sampaikan, bukannya kita mengelakkan sesat, malah bertambah sesat...

Perempuan jadi pemerintah?

Agaknya apa jadi kepada dunia kalau seorang yang diciptakan dari tulang rusuk lelaki yang bengkok ni jadi penguasa negara?

Sememangnya tanda-tanda kiamat adalah perempuan menjadi penguasa.

Realitinya sekarang,Mahmoud Ahmadinejad,Presiden Iran yang baru terpilih telah membuat keputusan untuk memilih setidak-tidaknya 3 orang perempuan berada di kabinetnya.
Kalau benar dan serius keputusannya, nilah kali pertama dalam sejarah Iran. Kalau tak 3 orang, sorang pun jadilah yang duduk di Jabatan Menteri.

Ahmadinejad dah calonkan Fatemeh Ajorlou untuk menteri sosial dan kesehjateraan dan Marzieh Vadied Dastjerdi untuk menteri kesehatan dan telah diumumkan di televisyen.
Tindakannya ini dikecam oleh banyak pihak dari dalam Iran sendiri.

Bahkan Fatemeh Rajabi, isteri juru bicara Ahmadinejad, cakap kebijakan presidennya ini sebagai “sebuah bencana.” DIa menulis sebuah surat terbuka kepada presidennya. Antara kandungannya ialah , “Tanda akhir zaman adalah perempuan akan menguasai pemerintah dan apapun yang mereka kehendaki. Ini adalah propaganda dari ajaran sekular dengan menempatkan menteri perempuan. Apa tidak ada lagi lelaki yang layak?”


Keputusan Ahmadinejad ini persis dengan Raja Abdullah Saudi Arabia yang beberapa bulan lalu mengangkat seorang menteri perempuan. Hm, mulai meniru Raja Abdullah, Mr. Ahmadinejad?

Saya sedikit tidak berpuas hati. Sememangnya, Allah kata lelaki itu adalah pemimpin dan pelindung bagi kaum wanita. Takkan lah seorang lelaki pun tak ada yang layak kat dunia nih. (Tapi, rasanya kat SMIH, ada kot.Insya-Allah...Itulah harapan saya)

Sudahlah Iran ni negara Islam dan pemimpinnya pun Islam. (Geleng kepala) Macam manalah orang Islam yang baru nak mengenali Islam nak faham syari'at Islam dan merasai keindahan Islam yang sebenarnya kalau orang Islam sendiri tak tunjuk apa yang ada dalam Islam.

Tak salah perempuan jadi pemimpin. Tu pun hak perempuan, tapi jika ianya melibatkan soal negara, lelaki yang sepatutnya layak. Dengan kata lain, perempuan sebenarnya memiliki kemampuan yang kecil untuk memikirkan soal negara yang besar. Perempuan, kalau setakat pimpin yang kecil-kecil boleh lah. Contoh, jadi pengetua dan jadi pemilik pasaraya.

Rasulullah pun pernah mengarahkan Syifa' (seorang hawa) menjadi syahbandar di sebuah pasar. Nilah bukti, Islam tak larang pun wanita jadi pemimpin.

Memang, menurut kajian, lelaki ada 9 akal dan 1 je nafsu. Perempuan pula 1 akal dan yang lainnya nafsu...Perempun lebih banyak terarah kepada emosi. Cuba bayangkan kalau perempuan jadi pemerintah. Kalau dia marah sikit je, habis tergendala pemerintahan. Kalau merajuk je, habis... Memang ada perempuan yang cekal dan tabah. Pandai kawal emosi, tapi mesti punya dalam part lain, ada yang dia tak mampu nak mengawalnya.

Sebab itu jugalah, lelaki , Islam letakkan dia sebagai penanggung dosa ibunya, anak permpuannya, saudara perempuannya dan isterinya... Humm... beratnya tugas lelaki.
Sebab tu dia yang kena kuasai dunia dan jadi pemimpinnya supaya dia dapat mengawal wanita di bawah penguasaannya.

Arrijaalu qawwaamuuna 'alan nisaa'bima fadhdhalallahu ba'dhahum 'alaa ba'dh.



Adkah kita tidak beriman dengan ayatNya?

So, apa pandangan antum semua?

Merealisasikan sebuah team islam.

Bismillah...

Ni ana nk kongsikan sikit satu fikrah yang jernih mengenai bola daripada blog http://cetusanseorangpemuda.blogspot.com. Bacalah,moga kita yang baca nih juga berfikiran jernih.

Merealisasikan Sebuah Team Islam... Adakah Arsenal?




Barclay Premier League membuka tirainya malam tadi. Berbagai isu2 hangat yang diperkatakan dlm mane2 website yg mengambil berat tentang bola, yang menjdikan bola sebagai salah satu daripada agenda hidup mereka, dan yg bermacam2 lagi. Dan sudah tentu, sebagai seorang insan yang berjantinakan L, maka bola2 ini memang tak dapat dipisahkan daripada hidup(walaupon boleh jer sebenarnye). Tetapi, demi seorang yang bergama islam dn mengamalkan Al-Quran sebagai cara hidup, maka ana pun mengikutlah satu firman Allah:

واءن تطع أكثر من في الأرض يضلواك عن سبيل لله

Maksud:"dan sekiranya kamu mengikuti kebanyakkan orang di muka bumi ini, pasti mereka akan menyesatkanmu daripada jalan Allah."

(surah Al-An'am:ayat 116)