Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Friday, April 17, 2009

Ikhtilat dalam Berblog?

Bismillah Ar-Rahmaan Ar-Rahiim(96:1)

Assalamu 'alaikum...

Kif hal? Kuwais?

Harapnya antum dalam keadaan sihat2 sahaja dan diredhai Allah.

Ana pasti antum semua sudah jelas apa maksud ikhtilat. Namun, apa yang ana hendak ketengahkan di sini ialah masalah ikhtilat yang sedar tak sedar kita telah melakukannya.

Ikhtilat dalam berblog? apa tu?

Maksud di sini ialah seseorang itu (yang bukan muhrim) mempublishkan kebanyakan maklumat peribadinya ke dalam blog dan dibaca oleh seseorang yang lain (yang bukan muhrim).Contoh: Ada seorang lelaki membaca blog perempuan yang dia kenalinya .

Jadi, ana rasa antum dah jelas apa hukum Ikhtilat dalam Islam.

Perbuatan seperti menguploadkan gambar-gambar yang menampakan dirinya, mengepost entry blog tentang peribadinya, dan meletakan maklumat peribadinya (tag) lebih baik dielakan. Hal ini kerana, dikhuatiri akan ada banin atau banat yang baca blog antum.

Ada pendapat menggunakan hujah seperti apa yang disebutkan oleh Rasulullah dalam hadisnya:" Taroka ma ya'ni" (Jauhilah perkara yang sia-sia).

Meletakan maklumat peribadi di dalam internet dianggap seperti membuat perkara yang sia-sia(lagho). Perkara lagho tidak membawa apa-apa faeadah pon. Samada pada diri, masyarakat dan agama. Cuba antum lihat kat al-Quran atau hadis2 sudah tentu banyak ayat yang menyatakan jangan buat perkara sia-sia.

Harapan ana, kepada siapa2 yang ada blog, ana minta supaya janganlah dipostkan tentang peribadi antum dalam blog. Sebaliknya, dipostkan tentang unsur-unsur yang berkaitan dengan dakwah.

Tidak pun antum kalau nak sangat posting pasal peribadi, letak gambar and so on.., privatekanlah blog antum.

ps. ana cakap ni bukan kat blog sahaja tapi kat mana2 web kat internet.

Salah silap ana mohon maaf. Segala yang baik datang dari Allah buruknya pun dari Allah tapi disandarkan kepada diri sendiri. Yang baik ana harap antum boleh manfaatkan dan sebarkan kepada orang lain.

...Islam itu tinggi tiada yang lebih tinggi darinya...

Saturday, April 11, 2009

tazkirah of the day....

asslamulaikum,selamat sejahtera, peace be upon u... huh

hmm... dh lame tak post..

apa khabar gen12?..smg sihat jasmani rohani... pernah tak anta/anti/antum/you all/korang/ terfikir soalan ni mmg sng nk jwb... pasti dgn konfiden nyer jwb ok jerk.. ngee... tp cube saye/aku/ana/I tanyer ape khabar dgn iman?.. mesti ragu2 g*** nk jwb... pikir dulu 2 min br dpt jwb..tu pon klu dh tepok dade tanyer iman... klu yg gne otak lg lah.... huh...so lu pikir la sendiri. huh..

kt bwh ni ana nk kongsi kan bersame satu tazkirah/peringatan/remberence(?) utk KITA sume. try to tgk ape yg dikongsikan bkan pade pekongsinyer.. klu la anta/anti/antum/korang/ u all tgk pd pekogsinyer mmg kompem ssh nk terime (hypothesis jerk)(sedar pon ... ngee)..try open up ur hati/qalb supaya dpt menerima perkongsian ini... ana umpamakan hati kite ni mcm cawan..cbe terbalikn cawan tu mase kite tuang(tepat tak kosa kt ni?) air ke dlmnyer.. cbe bwat hypothesis dpt ker air mask?... walakin cbe try terbalikan semula cawan tu kepalanyer di atas...agak 2 la dpt tak air masuk klu kite tuang air tu?... begitulah perumpamaan(ibrahim:25:" perumpamaan membuat mns selalu ingat".) hati kite...

p/s: pilih lah golongan mane yg anta/anti/antum/korang/ u all korang nk... ingat pilih bkan sekadar gne niat jerk(walaupon dapt pahala)... but remember once again niat no1 bwat bkan no 2.... ngee..(terjangkit plak dgn acap amin)... huh...

warnig: use ur EQ rather than ur IQ... learn from our prophet....hehe...

7 golongan yang akan mendapat lindungan arasyNya pada hari akhirat
PDF Print E-mail



Abu Hurairah ra telah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:
” Terdapat 7 golongan yang akan mendapat lindungan arasyNya pada hari yang tiada lindungan melainkan lindungan daripadaNya. Pemimpin yand adil; pemuda yang masanya dihabiskan untuk beribadah kepada Allah SWT; seseorang yang hatinya terpaut pada masjid; 2 lelaki yang berkasih sayang dan bertemu dan berpisah kerana Allah SWT; lelaki yang digoda oleh perempuan cantik dan berpengaruh untuk melakukan maksiat tetapi dia menolak dengan mengatakan Aku Takutkan Allah; seseorang yang bersedekah dan menyembunyikannya sehinggakan tangan kanannya tidak mengetahui apa yang diberikan oleh tangan kirinya; dan seseorang yang mengingati Allah ketika bersendirian sehinggakan mengalir air matanya kerana Allah SWT.” Riwayat Muslim

1. Pemimpin (imam) yang adil.

Setiap yang dipertanggungjawabkan akan dipersoalkan kembali kelak. Maka bergembiralah kepada mana-mana peminpin yang dapaat berlaku adil. Pemimpin di sini termasuklah seorang suami yang memimpin isteri dan anak-anak. Seorang isteri yang memimpin anak-anaknya dan sebagainya.

2. Pemuda yang membesar dalam ibadah kepada Allah.

Naungan Ilahi ini juga dijanjikan kepada lelaki dan perempuan yang sentiasa hidup dalam ibadah kepada Allah. Sentiasa menyedari bahawa Allah melihat segala perbuatannya. Di mana segalanya di bawah kawalan dan naungan Ilahi.

3. Lelaki yang hatinya sentiasa rindukan (teringat-ingatkan) rumah Allah.

Begitu jua bagi lelaki yang hatinya sentiasa rindukan rumah Allah. Tertunggu-tunggu setiap masa untuk beribadah di dalamnya. Baik untuk sembahyang wajib

lima waktu setiap hari dan untuk ibadah lain.

4. Dua orang lelaki yang cinta mencintai kerana Allah bertemu dan berpisah kerana ALLAH.

Dalam satu hadis Rasulullah bersabda: “Allah telah mengutuskan malaikat kepada seorang lelaki semasa dalam perjalanan untuk menziarahi saudaranya kerana Allah”. Lalu malaikat bertanya: “Nak kemana?” Dijawab: “Aku mahu menziarah saudara ku… … ..” Tanya malaikat lagi: Untuk apa?” lelaki itu menjawab: Tiada apa-apa tujuan.” Ditanya lagi: “Apa hubungan dengan kamu?” Lalu dijawab oleh lelaki itu:” Tiada apa-apa hubungan.” Ditanya lagi: ” Apa budinya kepada kamu?” Dijawab:”Tiada apa-apa pun.” Ditanya lagi:” Apa tujuannya?” Lelaki itu menjawab:
” Aku mencintainya kerana Allah.” Berkata malaikat: sesungguhnya Allah telah mengutusku kepada mu untuk memberitahu bahawa kerana kecintaanmu kepadanya maka ALLAH telah mengizinkan kamu memasuki syurgaNYA.” (Riwayat Muslim)

Perasaan sayang dan kasih terhadap orang lain bukan kerana ada tujuan lain. Bukan untuk memikat anak gadisnya atau hartanya, sebaliknya hanya mengharap keredhaan Ilahi. Hanya kerana Allah hubungan ini dieratkan.

5. Lelaki apabila mengingati ALLAH bersendirian menitis airmatanya.

Hadirnya perasaan takut kepada ALLAH walaupun bersendirian sehingga menitis airmatanya. Ianya bukan saja-saja tetapi hadir dari hati yang menginsafi kebesaran ALLAH.

6. Seorang lelaki yang dirangsang oleh seorang perempuan berdarjat lagi cantik untuk berzina, lalu ia berkata: “Tidak! Aku takutkan ALLAH” (inni akhofullah)

Sesiapa yang takut untuk berbuat kesalahan, takut kepada ALLAH dan azab api neraka akan sentiasa mendapat perlindungan dari-NYA.

7. Lelaki yang bersedekah dan tidak pula dimegah-megahkannya.

Pemberian yang mengharapkan balasan dari Ilahi tidak akan diperbesar-besarkan. sebaliknya akan dilakukan secara tersembunyi. Sehingga digambarkan seolah-olah tangan yang kiri tidak mengetahuinya apa yang disedekahkan oleh tangan kanan. Lupakan kebaikan dan pemberian kita, sebaliknya banyak mengingatkan kesilapan dan kesalah diri kita terhadap ALLAH dan orang lain.

Rebutlah peluang ini, jadilah orang yang beruntung di akhirat. Tiada yang mustahil untuk kita lakukan. Jadilah hambaNYa yang ikhlas dan redha atas segala yang berlaku. Semoga kita semua tergolong dalam golongan orang yang mendapat perlindunganNYA selalu.




all the best tommorow.... jgn cipte rekod org pertame jatuh kt atas pentas... mcm bengan seribu tahun plakn... doakan ana agar semua go smoothly tommorow... amin....


" EITHER WE MAKE HISTORY or WE BECOME HISTORY"