Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Friday, April 17, 2009

Ikhtilat dalam Berblog?

Bismillah Ar-Rahmaan Ar-Rahiim(96:1)

Assalamu 'alaikum...

Kif hal? Kuwais?

Harapnya antum dalam keadaan sihat2 sahaja dan diredhai Allah.

Ana pasti antum semua sudah jelas apa maksud ikhtilat. Namun, apa yang ana hendak ketengahkan di sini ialah masalah ikhtilat yang sedar tak sedar kita telah melakukannya.

Ikhtilat dalam berblog? apa tu?

Maksud di sini ialah seseorang itu (yang bukan muhrim) mempublishkan kebanyakan maklumat peribadinya ke dalam blog dan dibaca oleh seseorang yang lain (yang bukan muhrim).Contoh: Ada seorang lelaki membaca blog perempuan yang dia kenalinya .

Jadi, ana rasa antum dah jelas apa hukum Ikhtilat dalam Islam.

Perbuatan seperti menguploadkan gambar-gambar yang menampakan dirinya, mengepost entry blog tentang peribadinya, dan meletakan maklumat peribadinya (tag) lebih baik dielakan. Hal ini kerana, dikhuatiri akan ada banin atau banat yang baca blog antum.

Ada pendapat menggunakan hujah seperti apa yang disebutkan oleh Rasulullah dalam hadisnya:" Taroka ma ya'ni" (Jauhilah perkara yang sia-sia).

Meletakan maklumat peribadi di dalam internet dianggap seperti membuat perkara yang sia-sia(lagho). Perkara lagho tidak membawa apa-apa faeadah pon. Samada pada diri, masyarakat dan agama. Cuba antum lihat kat al-Quran atau hadis2 sudah tentu banyak ayat yang menyatakan jangan buat perkara sia-sia.

Harapan ana, kepada siapa2 yang ada blog, ana minta supaya janganlah dipostkan tentang peribadi antum dalam blog. Sebaliknya, dipostkan tentang unsur-unsur yang berkaitan dengan dakwah.

Tidak pun antum kalau nak sangat posting pasal peribadi, letak gambar and so on.., privatekanlah blog antum.

ps. ana cakap ni bukan kat blog sahaja tapi kat mana2 web kat internet.

Salah silap ana mohon maaf. Segala yang baik datang dari Allah buruknya pun dari Allah tapi disandarkan kepada diri sendiri. Yang baik ana harap antum boleh manfaatkan dan sebarkan kepada orang lain.

...Islam itu tinggi tiada yang lebih tinggi darinya...

15 comments:

siti said...

pengajarannya, lepas ni banin tak payahla tengok blog banat lagi...

nan said...

banat pon jgn tgk blog banin jugak...

soalan said...

klu frenster/myspace cne?

ammar93 said...

huh?!...

Anas Abdul Jalil said...

Baik tak payah buat blog. Kan lagi senang dan mudah. Tak berlakulah perkara seperti ini. Tapi terpulang kepada antum la. Kalau nak buat tak kisah.

AFN~IA said...

alhamdulillah!

athirahkahar said...

hm, kalau bnn takyah tgk banat punya blog,
dan vice versa,

kenapa masih ada link2 blog dkt blog ni?

dlm kata lain, sila delete link2 tersebut! ;p

hu~ said...

sng cite privatekan blog antum.
bnn and bnt mana bleh tahan.
cth: ade sorang bnt ni ske kat bnn ni pastu die bkk blog bnn tersebut. so privatekan. kalau tukar link mereka lambat laun akan tahu. so, privatekan.

Indhi Rani Mukerjee said...

erm...dunia bertabur garam,manusia banyak ragam...yang baik jgn kutuk,tp jdkn pngajarn,yg burok jgn ikut,jdkn smpadan..tepuk dada tnye iman sendirikkk la...

microsoft publisher KOT said...

o.O kalo g2... baek x de bende like myspace/friester/blogspotah/facebook or pape ah!... tp kte dah terdedah... so gnekanlah bende2 nih sebaek mungken....

sr said...

sebaiknye gunekanlah bende2 tu sebagai medan dakwah kite...

anas punye kawan said...

niat. (tanda soal)

NS. said...

ishh.
korang ni kan.

isu yg kita boleh tangani sendiri jgn diperbesarkan boleh takk?
smpi berbelas2 komen yg ada. senyap2 sudaa..

jgn asyik timbulkan isu yg kontroversi.

niat.(tanda seru)

AFN~IA said...

YAAAAAAA........
sudah2 lah tue...
jgn selok sgt psl mende2 kecik ni...

kalo rase mende 2 baek, buat, kalo slh, jgn ikut sudeh......

sebek la kalian nih...


baek xpayah ade blog... (mcm ana), kalo rase mende ni isu sgt..

aman hidop~

Anonymous said...

?????