Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Friday, July 31, 2009

BICARA HATI/QALB/LIVER

bismillah...

dgn name allah kumulakan
penulisan ini.

semoge dia meredainya, dan
menambahkan kesedaran ke dlm hati
pembaca blog ni.

moga2 tiadalah penulisan ini
melainkan ibadah, dan seruan kpd
ummah fi hazal yaum

hmmm.... setelah sekian lame menyepikan diri di alam ni.... akhirnyer allah mengizinkn jgk utk kembali mengisi ruang di blog ni yg kian mendebu (???)..... utk post yg kelima sepanjang umur blog ni I want to share a story yg penuh nilai & pengajaran (dan berilah tazkirah, sesungguhnyer pengajaran itu bermanfaat bg org yg beriman).....

first of all, I need you to open up you heart b4 reading it....
try to imagine you want to tuang air but the cawan is upside down, bila tuang air jer x dpt msk ....


tp cube tuang but and the cawan is the right way around... confirm air dpt msk dgn selesanyer....



mcm tu la perumpamaan hati kte.... jke kite bkk hati kiter utk ambil pengajaran i'allah kiter akn dpt ape yg kiter nk... tp sebaliknyer jke kter x nk bkk hati utk ambil pengajaran , scr automatik kiter tdk akn dpt ape2....ok... why I like to use perumpamaan is because of this verse "dan allah membuat perumpamaan ini utk mns spy mns selalu igt" (14:25)


cerita adalah rekaan semata-mata tiada kaitan yg masih hidup ataupon yg tlh mati....




KERANA NILA SETITIK
ROSAK
SUSU SEBELANGA


Cuace sejuk, matahari ti dpt menembusi awan2 kolomonimbus yg terapung di udara. kelihatan proses penyejatan yg teratur. satu demi satu particles yg diberi energy to overcome the attraction force. deruan angin yg merobos msk melalui tingkap kapal THE GREAT ABDUH membuatkan suasana menjadi sediki nyaman. DI tambah pule panorama laut yg mebiru sedkit sebanyak dpt menenangkan jiwe2 penumpang.

LANGAKAH BERMULA, Ilham memulakan enjin. THE GREAT ABDUH pon memulakan playaranyer. Kapal ni memulakan pengembaraan dari sg Tebrau dan akn berlayar selame beberape bulan . dgn penumapang berumur seramai 520 org dimuatkan dlm kpl tingkat ini. mereke ini berusia diantara 13-16 tahun. Didalam kapal ini disediakan 2 dewan penginapan bagi mereka yg berjantina lelaki dan perempuan. mrk menggunakan laluan laut yg berperisa tawar bg memudahkan mrk mendptkn bekalan air.

nk jadikan ceriter....

DHUHA. suria terang mule memunculkan diri. suasana ini mmg menyenangkan sesiape shj yg menikmatinya. Ketika itu setiap insan sedang menikmati kudapan di dewan penginapan yg disediakan oleh mrk yg berumur 16 tahun. Seperti biasa hanyer makanan shj yg di sediakan oleh mereka yg berumur 16 tahun. manakala minuman pule adlh self-service. utk mndpt kn bekalan air seseorang itu perlu naik ke tingkat atas utk mendptkanyer. begitulah kehidupan dlm sebuah kapal layar THE GREAT ABDUH II.

Pade suatu hari , kelihatan sekumpulan mns yg berumur 14 tahun asyik bermain di suatu sudut. riangnyer bila mrk bermain. matahari melabuhkan tirainyer, bulan terjge dr tidur, scr sendirinyer kumpulan itu berhenti bermain. kelihatan kulit mrk sudah menjlskan tugas mrk dgn mengHOMEOSTASISkan bdn mrk, jls kelihatan peluh2 bercucuran jatuh ke lantai. kini timbul satu masalah dlm kalangan mereka. dehydration. glucose yg disimpan dlm bentuk glycogen di liver sudah kehabisan. tiba giliran glucose yg disimpan dibwh kulit pule gnekan. lege hati mrk mendpt tahu hasil dari komunikasi yg baik dgn badan. sebenarnyer, mrk bkn memerlukan glucose sgt hakikatnyer mrk memerlukan air.

Maka mrk pon ber"meeting". mrk memikirkan bagaimana cara utk mendptkn air dgn cpt tanpa pergi ke tingkat atas. TING!! kelihatan mentol di sebelah kpl X yg berumur 14 tahun. beliau pon berkate " oleh sbb (bkn oleh kerana) kite semua ni di gelar pemalas ape kate kite tebuk lubang ber"diameter" 2-3 meter. dgn ini kte akn dpt air dgn mudah dan minum sepuas-puasnyer. suasana di dewan penginapan itu ternoktak sekejap mendengar idea tadi. selepas bbrp saat mrk menyambung hal mrk balik. si Y (bdk berumur 14 tahun) berkate" bgs jgak idea kau ni, alang2 menyeluk perkasam biar sampai ke pangkal legn". semua mns disekeliling sudah tahu ape yg mrk nk bwt tp mlg skali pengetahuan mrk tdk dpt diterjemahkan dlm bentuk amal. mrk x mengambil peduli krn mrk mendakwa itu bkn hal mrk.

Selepas bbrp minit kumpulan yg kehausan td pon meneruskan perancangan mrk. si X yg mencadankan idea ini pon memulakan projeknyer dgn mengambil chainsaw yg terdpt di sebelahnyer. selesai sahaja mebuat lubang yg berdiameter 2.5 meter air pon msk dgn lancarnyer.mrk pon meminum air sepuas hati. mrk bertambah gembira apabila mereka melihat ikan kelemasan di atas lantai yg boleh dijadikan sebg hidangan bbq. slps bbrp minit kapal itupon dipenuhi dgn air dan akhirnyer semua penumpang bertemu dgn ajal nyer...


PENGAJARAN
  • Rosak susu sebelangan hanyer krn setitik nile. disebabbkan si X nk skim cpt minum air habis semua org mati. sama jgak mcm kt skola kiter, disebbabkn segelintir pljr yg melakukan maksiat (rokok, ikhtilat, mencarut dll) satu skola kne bala allah. igt bala allah tidak akn kne kpd org yg bwat maksiat shj malah kat semua org yg brd di situ. "dan peliharalah dirimu dari bencana yg bkn khusus menimpa org2 tg bersalah shj diantara kamu , bhw allah allah itu keras siksaanya" (anfal:25)

  • kalau lah org yg di sekeliling mencegah Si X dari membuat lubang pasti kapal tersebut x kn tenggelam. peranan kiter sbg seorang pljar atau lg macho 'super senior' adlah dgn menegur member2 @ adik2 yg membuat salh dgn care yg betul (" ajaklah kpd tuhanmu dgn hikmah dan pengajaran yg baik" nahl:125). gunekan ketiga2 tahp sebaik mungkin. Tarik pastu bantai bknlh prakarsa yg baik krn ayat td mengatakn dgn hikmah dan pengajaran yg baik. dan jgn risau klu org x nk terima teguran kite krn kiter sdh ade alasan di hadapan allah nanti (" Dan (ingatlah) ketika segolongan di antara mereka berkata: “Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazabkan mereka dengan azab yang amat berat?” Orang-orang (yang memberi nasihat) itu menjawab: “(Nasihat itu ialah) untuk melepaskan diri dari bersalah kepada Tuhan kamu, dan supaya mereka bertaqwa[165]Maka ketika mereka melupakan (tidak menghiraukan) apa yang telah diperingatkan kepada mereka, Kami selamatkan orang-orang yang melarang daripada perbuatan jahat itu, dan Kami timpakan orang-orang yang zalim dengan azab seksa yang amat berat, disebabkan mereka berlaku fasik (derhaka).
    [166]


So, i hope you dpt serbe sedikit pengajran dari cerita ni. I'm sorry I cant be perfect, but one way or another i have to sampaikn (" sampaikanlah walau satu ayat") . what is good come from allah, what is bad come from me. wish u all the best!!

Sunday, July 26, 2009

Friday, July 24, 2009

I Need To Study Literature Now!

what would you do if u have an english test/exam etc. and need to study but cannot sacrifice the internet for it?

*jeng jeng jeng*

here's a special website that can help you.
that's if you don't get distracted by other websites :P
fb, ym, fs, blogger and so on.

www.literature.com.my

salam~
Almaz

Monday, July 13, 2009

Tanpatajuk

Salam.
Sini ada beberapa gambar
Debators.
Sorry
, no time for captions.

Ade tambahan.

































Saturday, July 4, 2009

Bila kamu bising fasal ikhtilat… – Langit Ilahi.com

Salam. Dirembat dengan izin dari akhuna hilal asyraf yg merupakan alumni srih.... Semoga bermanfaat bagi yang hendak membaca.

Ikhtilat. Maksudnya percampuran. Biasanya, kalimah ini digunakan, dengan merujuk kepada percampuran antara lelaki dan perempuan secara tidak syara’.

Ada seorang ‘bro’ ni, yang menggunakan nickname Mankind bertanya kepada saya:
“ salam..bro.Asyraf..ap pendpt kalau lelaki berkwn rpt dgn perempuan..salah ke?m’langgar ikhtilat ?.. sesetgh dr kami yg b’fikiran ‘cinta2 tu tidak d’janjikan…tp friendship itu pastilah’…tp sesetgh org m’mndang serong..kalau b’kwn b’lainan jantina. mcm berdosa besar..setiap kita memerlukan antra satu sama lain..sy susah btul nak hndle org mcm ni”

Saya sudah berjanji dengan Bro Mankind ni, untuk membicarakan hal yang dia tanyakan ini di dalam satu post khas. Biar semua orang boleh kongsi manfaatnya.

Maka Bro Mankind, izinkanlah ‘Bro Asyraf’ kamu ni menerangkan. Harapnya kita semua dapat buka hati kita dalam berkomunikasi dengan masalah ini ya. Yang benar itu tetap benar walaupun semua orang tidak suka, yang batil itu tetap batil walau seluruh dunia menyukainya.