Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Thursday, March 18, 2010

good article to share,, read it.

sekadar ingin berkongsi...

A long time ago, there was an Emperor who told his horseman that if he could ride on his horse and cover as much land area as he likes, then the Emperor would give him the area of land he has covered. 

Sure enough, the 
horseman quickly jumped onto his horse and rode as fast as possible to cover as much land area as he could. He kept on riding and riding, whipping the horse to go as fast as possible. When he was hungry or tired, he did not stop because he wanted to cover as much area as possible. Came to a point when he had covered a substantial area and he was exhausted and was dying. Then he asked himself, "Why did I push myself so hard to cover so much land area? Now I am dying and I only need a very small area to bury myself."

The above story is similar with the journey of our Life. We push very hard everyday to make more money, to gain power and recognition. . We neglect our health , time with our family and to appreciate the surrounding beauty and the hobbies we love.. 

One day when we look back
, we will realize that we don't really need that much, but then we cannot turn back time for what we have missed. 

Life is not about making money,
acquiring power or recognition . Life is definitely not about work! Work is only necessary to keep us living so as to enjoy the beauty and pleasures of life.
Life is a balance of Work , Family and Personal time.. You have to decide how you want to balance your Life. Define your priorities, realize what you are able to compromise but always let some of your decisions be based on your instincts. Happiness is the meaning and the purpose of Life, the whole aim of human existence. 

So, take it easy, do what you want to do and appreciate nature. Life is
fragile, Life is short. Do not take Life for granted. Live a balanced lifestyle and enjoy Life! 

Watch your thoughts 
; they become words. 
Watch your words 
; they become actions. 
Watch your actions 
; they become habits. 
Watch your habits; they become character 

Watch your character; it becomes your destiny 
.

Wednesday, March 17, 2010

XCELL '10: Kami Remaja Excellent!

Bismillahirrahmaanirrahim..

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, 7 ikhwah dan 9 akhawat generasi ke-12 SMIHJB telah berjaya menghadiri program XCELL yang diadakan di Masjid Daerah Balik Pulau, Pulau Pinang bermula Ahad (14 Mac 2010) yang lalu sehingga Selasa (16 Mac 2010) semalam. Program ini telah dianjurkan oleh Kelab Remaja JIM Pulau Pinang untuk remaja JIM seluruh Malaysia yang terpilih.

gabungan generasi12 dari Johor, Negeri Sembilan, Selangor dan KL
plus pengiring Johor dan KL

Alhamdulillah, banyak input yang kami dapat daripada talk kak Syalina Ahmad, Dr. Danial Zainal Abidin, Tn Abd Ghani Yusof dan ramai lagi insan yang insha-Allah hebat. Kami juga sempat melawat Universiti Sains Malaysia (USM) Penang dan Pusat Falak Sheikh Tahir untuk diberi sedikit sebanyak pendedahan terhadap pembelajaran dan karier di masa depan.

OKlah, ni rumusan dari apa yang kami dapat:
  • Manusia hebat: Cemerlang dakwah, cemerlang akademik
  • Sentiasa bersedia menjadi pemimpin
  • Menjadikan subjek deeniyah sebagai pilihan. Terus belajar agama walau sedikit.
  • Dapatkan ilmu, amalkan ilmu.

Tanggungjawab kita:
  • Istiqamah perbaiki diri. Selalu muhasabah.
  • Istiqamah dalam usrah dan tarbiyah
  • Fokus buat masa ni: cemerlang dalam SPM
  • Sentiasa menghormati ibu-bapa
  • Mengukuhkan ukhuwah

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak bermanfaat buat kita. Marilah kita sama-sama berusaha ke arah menjadi modal insan yang super hebat.

Sekian, terima kasih.

.: wassalam :.

Saturday, March 13, 2010

HALAL???

Tengok macam kat negara seberang. HALAL??? Ada maksud lain ke perkataan halal tu??? Halal tapi kepala hidung toyok tu bagus je dok posing. Depan skali plak tu.Cam haram.....Apa komen korang???inilah bila dikatakan munafiq yang cam hari tu ustaz rifqi cakap-style power,ilmu xde-Doakan mereka diberi hidayah....

WITH MONEY YOU CAN BUY A HOUSE BUT NOT A HOME

WITH MONEY YOU CAN BUY A CLOCK BUT NOT TIME

WITH MONEY YOU CAN BUY A BED BUT NOT SLEEP

WITH MONEY YOU CAN BUY A BOOK BUT NOT KNOWLEDGE

WITH MONEY YOU CAN SEE A DOCTOR BUT NOT GOOD HEALTH

WITH MONEY YOU CAN BUY A POSITION BUT NOT RESPECT

WITH MONEY YOU CAN BUY BLOOD BUT NOT LIFE

WITH MONEY YOU CAN BUY SEX BUT NOT LOVE

Friday, March 12, 2010

Utlah

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, ujian yang pertama kita lalui tahun ini = ujian berkala kita yang terakhir telah pun berakhir tepat jam 11.45 pagi tadi. Macam mana? Seronok? Lega? Sedih? Kecewa? Apa-apalah kan.

Apa-apapun yang antum rasa, ana rasa semua dah usaha betul-betul kan? Struggle habis-habis kot. Insya-Allah, keputusan yang akan kita dapat pun sesuai lah dengan usaha yang kita lakukan.


*dah kena padam*

Alhamdulillah, sekarang dah bermula cuti pertengahan semester pertama. Ana pasti semua orang rasa gembira kan? Kalau tak sangat-sangat pun, mesti ada la juga sikit gembira. Tak pun rasa lega! Lega 1: dah habis test. Lega 2: dapat cuti. Allah, nikmatnya!

Cuti ni memang nikmat kan? Oleh itu, marilah kita menggunakan masa yang agak lapang ini dengan sebaiknya, sebetulnya dan sewajarnya. Barulah tak jadi kufur nikmat. Sekiranya kamu bersyukur dengan nikmat Allah, Allah akan tambah lagi nikmat.

Kalau kita bersyukur dengan cuti, Allah akan tambah cuti? hehe.
Takde la sampai begitu kan. Kita bersyukur dengan cuti sebab ada masa yang lapang kan. Kalau kita bersyukur dan menggunakannya dengan sewajarnya, insya-Allah, kita akan rasa lebih lapang. Kalau tak masa yang lapang pun, sekurang-kurangnya jiwa terasa lapang.



*selingan*

Cuti ni, mesti ada macam-macam aktiviti kan?

Ada yang balik kampung, ada yang bercuti, ada yang pergi Kem Easy Add Maths, PRS ber-rehlah, ada yang pergi XCELL kat Penang (program KRJ), ada yang duduk rumah je dan macam-macam lagi lah.

Apa-apapun yang kita sedang atau bakal lakukan dalam cuti ni, kita doalah banyak-banyak supaya setiap yang dilakukan adalah bermanfaat. Doakan kawan-kawan yang pergi bercuti dapat bawa pulang pengalaman baru. Doakan kawan-kawan yang berprogram dapat membawa pulang ilmu baru dan terkesan. Doakan kawan-kawan yang duduk di rumah tanpa ke mana-mana dapat gunakan masa sebaiknya. etc..

Marilah kita saling mendoakan antara satu sama lain :D
Buat kawan-kawan yang dapat ilmu baru waktu cuti ni, nanti kongi-kongi lah ye.

P/S: Maaf jika terlalu panjang dan pointless.

.: wassalam :.

Thursday, March 11, 2010

Gempak Gempar


Tak dinafikan. GPK mereka gempak. Line-line SBP je. Itu semua hasil usaha mereka. Tahun ini, kita bakal mewarisi kejayaan mereka, ataupun we can do more!
Jangan asyik cakap je. Jangan asyik tengok result mereka je. Boleh memang boleh. Sebagai inspirasi, sebagai dorongan. Kita dapat lihat hasil usaha yang menakjubkan. Tapi...

Ustazah Hanim bagi tahu kelas saya, bahawa usaha untuk SPM ini bukan untuk individu sahaja, but untuk semua. Kalau seorang je straight As, dapat ke GPK yang lebih hebat. Jadi kita buang segala diskriminasi, kita bersatu, kita bantu. Baru semua terharu.

Just buat kenangan. Nak tunjuk betapa kacaknya Shairie yang sebenar.

Come on form five, you can do it,
more than, more than, you can do it,
weella weella wella wella wello,
we are the best, the very very best,
come on let's do it,
tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!!
Yusho wa dare? Oretachi!
Yusho wa dare? Oretachi!
Yusho wa dare? Oretachi!
Oretachi wa? Form Five!
Oretachi wa? Form Five!
Oretachi wa? Form Five!
Takbir! ALLAHUAKBAR!

Sunday, March 7, 2010

Jadual Ujian Berkala 1

Bismillahirrahmaanirrahim.

Berikut ialah jadual UB1 yang akan bermula esok hari.

Isnin (8/3/10)
BM - AddMath - English


Selasa (9/3/10)
Sirah - Arabiyah - Physics/Science


Rabu (10/3/10)
Haf/QTH - PSI - Biology/Akaun

Khamis (11/3/10)
PQS - Sejarah - Chemistry/Ekonomi Asas

Jumaat (12/3/10)
Maths

Sabtu (13/3/10) - Ahad (21/3/20)
Cuti Pertengahan Semester


Pesanan penaja: Rajin-rajin belajar, ikhlas-ikhlas belajar, baik-baik belajar. Baca bismillah dan berdoa sebelum menjawab kertas. Jawab sebaik mungkin. Selebihnya, serahkan kepada-Nya. Nak keputusan yang luar biasa, usaha juga perlu luar biasa. Semoga berjaya!

Tambahan pesanan: Nak cuti? Habiskan exam dengan penuh komitmen dulu ya :)

Saturday, March 6, 2010

Johan Bola Sepak MSSD L18


ALLAHU AKBAR!

Alhamdulillah, pasukan bola sepak SMIHJB L18 telah berjaya menjadi johan MSSD!

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah!

semi final:
SMIH vs Perling
1-0
(Akif)

final:
SMIH vs Teknik JB
2-0
(Akif & Anas AJ)

Top scorer: Amirul Akif
Best player: Anas Abdul Jalil

Tahniah!
well done!

- Berdakwah melalui sukan -