Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Friday, October 8, 2010

Booster

Salam. As a responsible one, ana nak buat sedikit cadangan dan action. This is due to our achievement during trial.

GPK TRIAL, 4.48
daripada 113 calon.

Sebelum apa-apa, ana mahu semua orang fikir positif tentang statistik yang bakal ana tulis ni. Kenapa? Mungkin akan ada yang bakal terasa kerana dia tergolong dalam kelas atau kumpulan yang menarik GPK kita ke bawah.

STATISTIK 1
Susunan subjek paling teruk mengikut Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) :
1. Prinsip Perakaunan - 6.02
2. Bahasa Arab - 5.86
3. Add Maths - 5.77
4. Chemistry - 5.71
5. Ekonomi Asas - 5.56
6. Fizik - 5.48
7. Science - 5.16
8. Biologi - 5.02

*semua yang tersenarai adalah bernilai 5.00 (C+) dan ke atas.

STATISTIK 2
Susunan subjek paling teruk mengikut peratus gagal :
1. Akaun - 37% (18 daripada 49 calon)
2. Ekonomi Asas - 34% (11 daripada 32 calon)
3. Bahasa Arab - 32% (36 daripada 111 calon yang ambil)
4. Science - 26% (8 daripada 31 calon yang ambil)
5. Chemistry - 21% (17 daripada 60 peserta yang ambil)
6. Add Maths - 18% (17 daripada 93 yang ambil)

*maksud yang ambil tu ialah jumlah yang hadir pada hari peperiksaan.

SUMMARY STATISTIK 1
- Pelajar yang mengambil akaun harus diberikan perhatian yang lebih. Mungkin GPK tinggi kerana pelajar yang ambil tidak ramai, tetapi yang tidak menguasai subjek itu ramai.
- Bahasa Arab perlu diutamakan, kerana semua calon mengambil subjek ini dan dapat dilihat bahawa kedudukan GPK yang tidak memuaskan. Menggambarkan jumlah yang amat ramai tidak menguasai. A+ = 0 calon.
- Subjek lain perlu diberikan latihan yang lebih bukan sahaja mencukupi. Kerana masalah calon ialah tidak tahu teknik menjawab.

SUMMARY STATISTIK 2
- Kedudukan gagal paling tinggi, Akaun dan Ekonomi, dapat dikaitkan dengan "mutual exam candidate" iaitu pelajar 5 Ikhlas. Push hard babeyh!
- Bahasa Arab, ana tak tahu macam mana nak cakap =.=" Sebab pada ana Bahasa Arab ni datang "by heart" since sekolah rendah. Tapi bukannya ramai sangat pun yang datang ke Hidayah tanpa ada pendidikan Arab, kan?

OVERALL
Dari sudut pandangan ana, paling busuk pun kita boleh dapat 15 STRAIGHT A's. Tu paling busuk. Paling hebat ana rasa, 110 orang boleh dapat straight. Haa yang lagi 3 tu mana? Haa yang tu kita tak tahu.

Yang telah menunjukkan keputusan hebat pada trial ni, kekalkan di atas.
Yang berada di tengah-tengah, pecut ke atas, tak mustahil!
Yang berada di bawah, sila sasarkan tiada gagal dan sasarkan Gred Purata Individu = 3.00.

I NEED YOUR OPINION, I CAN'T DO THIS ALONE WITHOUT YOU GUYS.
Sila komentar pandangan kalian, sila sila sila.

14 comments:

faridraziman. said...

Agree!!untuk berjaya,usaha berlipat kali ganda,untuk cemerlang,usaha,biar sampai putih tulang!

Syafiq 007 said...

alhamdulillah saya lulus PA!!! first time! sejak pertengahan thun f4! takbir!!

Abdullah Munir said...

gandakan usaha...x de masa yg nak dibuang lg..

cuma kena tgk the other side:

1. hubungan dgn Allah perlu konsisten b4 and after exam till mati.
2. hubungan dgn ibu bapa
3. guru
4. rakan2 (warga hidayah)

sisi ni sgt2 penting..coz u'll never know..

doakan terbaik utk antum..bittaufiq wan najah...

nntkan hadiah dari x-Gen (sepatutnya dh smpai)

Ikhlas min:
Abdullah Munir,
X-Gen SMIH
Carleton University, Ottawa

nik atirah said...

salam..

sokong akh munir.

ade sowg ustaz ckp kat kelas..
ade sebuah hadis(kot)
~Imam Shafie tlh bertanye gurunya bgman nk kuatkan hafalannya..?
gugunya berkata tinggalkan MAKSIAT..~
salah satu maksiat ialah TIDAK MENGHORMATI GURU..

so moralnya ialah...
kejayaan akan tercapai jika kte mendapat keberkatan dari guru..
ingat KEBERKATAN guru amat PENTING!!!

PANDAI MCM MNE PON TP X HORMAT CIKGU..XDE GUNA NYER.

maaf lau ade tersalah ckp.:)
WE CAN DO IT BETTER.

Aliya Khair said...

sokong saudari nik atirah :)

tp byk lg benda len kne check. huhu.
papepon, good luck r sume. dont stop praying.

nik atirah said...

haha.
thnx ats sokongan....:)

kne check dri semua aspek...
doa byk3.
dhuha jgn penah tinggal.
jgn buat dhuha n qiam just utk exam.
xde gne yer.
ISTIQAMAH!

hm,ana harap..kte semua dpt tlg menolong ntara satu sama lain.
kte kan satu generasi xkn nk biar kwn2 yg lain gagal an?
plezz r jgn kedekut ilmu.
share2 la ILMU tu.
ILMU tu kn ALLAH yg beri.
so?? pikir2 la sendiri.

sowi lau tersalah bebicara..
:)
DO DA BEST!!

muslimah solehah said...

nak dapatkan sesuatu yang luar biasa,mestilah kene lakukan sesuatu yang luar biasa....
sejak kebelakangan ni batch kita x de lagi adab dengan guru,x jaga hubungan dengan ALLAH, x jaga hubungan dengan org sekeliling...kita jgan anggp benda tu remeh temeh...kita kene ingat.benda tu penting sangt!

kita perlu mendapat KEBERKATAN dapd ALLAH dan semua makhluk ALLAH yang lain...

bak kata seorang plajar ALL OUT!

usaha teruskan,dan benda2 yang kita anggap remeh plak kita must take serius!

doa yang terbaik untuk X2 GEN....

NURUL ALIYA AHMAD ADZLAN said...

Yup,sokong semua~
di samping kita hanya sibuk mengejar kejayaan dlm akademik masing,sisi lain pun kena concern juga.Upgrade "hablum minallah,hablum minannaas"


Yg penting redha Allah matlamat utama~^__^~i.A bittaufiQ wannajah!

nano.islamiah said...

hum..pndpt ana.
mgkin sbb rmai lg antara kt x sedo2 SPM dah hmpir..sume leka je lg..xde smgt nk tros kan p'juangan..
sister said 2 me be4, make sure all in one

Aliya Khair said...

kene saling bantu membantu sesame kawan.
saling pujuk suruh belajar.
saling kuatkan semangat.
saling ingatkan spm da dekat.
saling mendoakan.
saling menyedarkan andai terleka.
nee?

anwarhusaini said...

yang kuat tidur dan takmau belajar tu ana taktau nak buat apa. lantak la. dah sampai darah terakhir ajak belajar.

. nadiyah syahira . said...

yang kuat tidur tu make sure at least tolonglaaa lulus!

keje asek tarik gpk je.

*no offence for those yg sdg struggling although sblm ni mmg tergolong dalam 'penarik gpk'.

dan dan, yg mmg rase bole tlg org tu, tolonglah tolong menolong ye.

--->we'll gain more when we teach the others!

Anonymous said...

salam..
ana rasa semua orang kena ambil berat hal kawan2
yg lain tu jgn asyik bergantung pd kwn je suruh ajar
tp usaha sendiri kena ada
rajin2 bertanya pd ustz/ah..buat appoinment ke nk belajar tajuk yg belum kuasai..
yg ambil fizik, harap khatamkan BUKU TEKS sbb spm berdasarkan buku teks, bukan buku rujukan..

Rabbuna yusahhil! G12..WE CAN DOIT BETTER!!

minal mukhlis,
humaira' mj

Tmah said...

Adik-adik yang tersayang,

Usaha itu wajib, tapi natijah (keputusan) itu pasti. Natijah termasuk bawah rezeki dan rezeki itu Allah yang beri.

Usahalah sehabis mungkin, tapi ingat, setiap detik hidup kita adalah untuk Allah. Apa pun keputusan yang akan dicapai adalah daripada Allah, untuk menguji kita. SPM bukan matlamat hidup, tapi untuk mencapai matlamat hidup, SPM adalah sebahagian daripada langkahnya.

Buat yang belum cukup berusaha, berusahalah selagi ada waktu.

Buat yang sudah berusaha tapi belum berjaya dalam trial, teruskan berusaha, bersihkan hati dan niat, renungkan untuk apa kita hidup di dunia ini.

Buat yang sudah berusaha bagai nak rak dan hampir berjaya, teruskan usaha, tapi jauhkan diri daripada rasa bangga diri. Kejayaan tu daripada Allah, bukan daripada usaha kita. Usaha tu cuma penyebab je.

Apapun mantapkan ukhuwwah selagi ada waktu, berserahlah kepada Allah, berusaha dan terus berusaha. Apapun keputusannya, semua adalah daripada Allah. Usah ditunding jari kepada sesiapa. Berbaik sangkalah kepada semua, baik kepada sahabat-sahabat perjuangan, guru-guru dan ibu bapa. Kerana berbaik sangka adalah serendah-rendah ukhuwwah. Tanpanya tiada ukhuwwah, dan tanpa ukhuwwah, tidak sempurnalah iman.

You guys can do it! :D

Salam dari Pusat Asasi Sains Universiti Malaya. (Menanti kalian untuk menyambung perjuangan dakwah di sana)