Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Sunday, October 23, 2011

The need of having good friends


Bismillah.

Assalamualaikum wbt :)
Peace be upon you guys

How are you doing? How's your iman? Hope it's in a very good condition, insya-Allah.
Please allow me to write in English. Just want to practise my English writing skill, and maybe you too can practise your English reading skill. eheh.

I just want to share one of the things I've learnt since the last 4 months I've stayed at my campus, UiTM Alor Gajah, or it's more familiar to be called as UiTM Lendu, or it's glamorous name is UiTM London. Yes, it is about the need of having good friends.



Why do we need to have good friends? Good friends will encourage you to do good things and avoid doing bad things. These are some benefits of having good friends.

P/S: This post is a bit long. So, prepare your eyes and mind if you want to continue reading.

Sunday, October 9, 2011

Gambar-gambar di Jordan





Bismillah
Setelah sekian lama blog ini bersawang, akhirnya ana mengambil inisiatif untuk berkongsi gambar keadaan di Jordan buat tatapan para pembaca. Moga ada manfaatnya.



Matawang 50 dinar = RM 250

Matawang 20 Dinar = RM 100

Org arab panggil "nus dinar" yg bermaksud setengah.
Nilainya adalah 50 qursh.


Orang arab panggil "rubu' dinar" yg bermaksud 1/4.
Nilainya adalah 25 qursh.

 Kawasan Hijazi.
Penempatan majoriti syabab Malaysia. 

Kawasan Bab Syimali.
Penempatan majoriti akhawat Malaysia

Balai Polis ( Tempat untuk ambil 10 cap jari)
Tempat untuk menyiapkan "iqamah" (Visa )


Kad sim, Top-up, dan kad weinak (nak call malaysia biasa guna kad weinak...murah)

Maktabah Yarmouk


Susunan buku dalam Maktabah Yarmouk

Rujukan buku. All in arabic. fening~

Kuliah Riadhah

Laluan ke Bab Iqtisod (ke pintu ekonomi)



Taman dalan Jamiah Yarmouk


Kuliah Handasah (engineering )

Masjid Yarmouk

Ma'jaanaat 

Kedai Syawarma. 

Makanan yg kami pesan. Kabab, Zinjer, syawarma dan macam2 jenis kebab. Gara-gara nak kenal jenis makanan arab. 8 orang makan.



Nasi Mandy

Makjaanaat : Roti pelbagai bentuk. Setiap bentuk lain isinya.

Syawarma Arobi : Antara kegemaran pelajar Malaysia.

Buah Tin. Fresh dan manis.

Halawiyat : Manisan

Kedai Halawiyat

Ais-krim di Jordan kebanyakannya berasaskan susu..


Ais-krim 

Jus buah dan Susu.  Jenis Jus di Jordan saaangat pekat! Kita minum seolah-olah  minum air kordial tanpa campuran air.
Susu pula ada dua jenis. Satu jenis susu masam masin dipanggil "Laban". Satu jenis lagi susu biasa kita minum. Itu dipanggil "haliib". 
Kedai coklat dan kekacang. Harga coklat disini agak murah sedikit berbanding coklat di Malaysia. Walaupun duit di sini lebih tinggi nilainya berbanding duit di Malaysia.

Kekacang.

Coklat timbang



Rais Jamiah Yarmouk di tengah. Kami (pelajar Malaysia sahaja) ada perjumpaan dengan Rais jamiah. Ada juga sesi soal jawab.

SEKIAN..
 #POST TERBARU, ANA AKAN UPLOAD GAMBAR2 TEMPAT BERSEJARAH DI JORDAN
INSYA-ALLAH JIKA BERKESEMPATAN





Thursday, March 31, 2011

Keputusan dah dapat. What's next?

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Alhamdulillah, keputusan SPM telah dikeluarkan minggu lepas.

GPK SPM 2010, generasi12;
2.80

Tahniah buat semua ahli generasi12 yang telah bertungkus-lumus menyumbang kepada GPK ini. Kita semua dah cuba yang terbaik, bukan? Alhamdulillah, walaupun GPK agak menurun, namun sekurang-kurangnya GPK ini tidaklah begitu teruk kan. Tahniah semua! :)

Tahniah buat 14 orang yang telah mendapat kesemua A (campur) dalam batch kita;
  1. Abdullah Ammar bin Mohamed Roslan
  2. Adam Syafiq bin Shamsul Azhar
  3. Afifah binti Mohamad Hanapiah
  4. Afiqah binti Abdul Rahman
  5. Ahmad Basyeer bin Madzlan
  6. Anisah binti Taha
  7. Ili Syazwani binti Shairi
  8. Muhammad Aminuddin bin Muslim
  9. Muhammad Hanif Muhammad Nassir
  10. Muhammad Ihsan bin Abdul Halim
  11. Mujahid Mohd Nor
  12. Nadiyah Syahira binti Nordin
  13. Raden Muhmmad Mu'az bin Muhammad Mun'im
  14. Taufiq Hamidi bin Noorhisham

dan juga tahniah buat semua yang mendapat seberapa banyak A dan kredit pun :)

Bagi yang merasakan keputusan anda tidak sebagus mana, bersyukurlah. Ada hikmah di sebalik segala yang terjadi. Asalkan kita terus berusaha, insya-Allah akan berjaya juga suatu hari nanti.
Yakinlah dengan pertolongan Allah! ;)

Ana tau ramai yang berduka. Ana ada terjumpa artikel ini di facebook. Maka ana mahu berkongsi bersama antum yang rasa semangat dah hilang. mari baca --> click! . semoga bermanfaat.

----------

Tahniah buat semua! Semoga kita semua akan berjaya di dunia dan akhirat, insya-Allah.

Selepas ini, kehidupan baru kita akan bermula; kehidupan di kolej/matriks.
Buatlah pilihan dengan tepat, bijak dan yakin.
Masih buntu? istikharah lah. Berdoalah. Allah sentiasa dekat.
Semoga kita semua dapat membuat pilihan yang terbaik buat diri dan ummah ;)
Semoga kita semua dapat istiqamah di jalan ini.

Sekian, terima kasih.


- AK
0142
31032011

Tuesday, March 22, 2011

PENGUMUMAN: ambil keputusan esok.

Assalamualaikum wbt.

Seperti yang kita semua telah maklum, esok iaitu hari Rabu, 23 Mac 2011, keputusan SPM 2010 akan diumumkan. Jadi, bagi yang ingin mengambil keputusan masing2 di SMI Hidayah JB pada esok hari, dikehendaki untuk berpakaian kemas dan menutup aurat.

Lelaki / Ikhwah:
  • Baju Kemeja atau Tshirt berkolar
  • Berseluar slack
  • Berambut pendek dan kemas
  • Berkasut

Perempuan / Akhawat:
  • Baju Kurung atau Jubah
  • Tudung Labuh
  • Berkasut

harap dapat sebarkan kepada rakan2 kita yang jarang2/tak online.
Kerjasama anda amat dihargai.

Sekian, terima kasih :)

P/s: Keep praying! Masih ada waktu.

Tuesday, February 22, 2011

Sout Al Horeya صوت الحريه



jom layan lagu arab kejap. hehe. dapat la belajar arab sikit.
lagu ni sempena revolusi di Mesir. sang by Amir Eid.

lagu ni dalam arab 'ammi ke fusha ek?

wslm

Wednesday, February 9, 2011

katibah II...jom!!

Be Positive. Be Grateful.

Salam.

Just want to share this video with you guys.



Pengajaran:
Every day is a new beginning.
Start your day with something positive.
Be happy, be grateful, be positive, be confident.
Insya-Allah, you will have an extremely great day!


.: wassalam :.

Monday, January 3, 2011

Road To Sarawak [2]

Salam.

Berita terkini.

Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai R2S, sila minta parents hantarkan nama penuh dan IC kepada pihak penganjur.

Penjelasan kepada persoalan mengenai jadual program, program secara kasarnya akan dibuat selang dua minggu sekali. Bermula 15 Januari sehingga 17 Januari merupakan program pertama dalam bentuk perkhemahan. Tapi, isi program para peserta yang akan tentukan.

Maka kepada sesiapa yang mungkin ada hal lain dalam 4 bulan ni, insyaAllah boleh muatkan dalam jadual. Tak mengganggu sangat pun. Lagipun jadual kita boleh negotiate mengikut kehendak peserta sendiri jugak.

Kelainan pada program kali ni ialah para peserta yang mencadang dan menggerakkan sendiri program yang dikehendaki. Jadi berjaya atau tidak program ni bergantung kepada peserta jugak.
Misalnya boleh je kalau kita nak buat konsert Maher Zain di Johor dan buat untuk orang ramai. Tapi kita kenalah rajin overdose sedikit nak cari dana dan sebagainya. It's all up to us.

Jadi masih ada masa untuk mendaftar. Tapi kena ingat ada quota jadi siapa cepat dia dapat.


Sekian, terima kasih.
"Generasi12, we can do it better"


Pihak penganjur:
Kahar Bin Osman; 0196536201

Sunday, January 2, 2011

Road To Sarawak

Salam.

Sekadar pengumuman dan pemberitahuan.
Seperti tahun-tahun dahulu, sedia maklum bahawa biasanya akan ada program anjuran JIM/IKRAM untuk pelajar lepasan SPM contohnya R2A, R2J, etc.

Tahun ini agak lain sedikit. Local je. Kenapa? Atas beberapa sebab tertentu.

Pasal tu la Bumi Kenyalang yang jadi pilihan.

Kalau berminat, hanya perlu bagi nama penuh dan IC num kepada your's truly.

Buat sementara waktu jela. Nanti akan ada wakil banin tolong kutip nama.
Tapi, untuk pendaftaran ni ahli-ahli IKRAM akan didahulukan. Non-IKRAM akan hold dulu, sebab ada quota. *dimaklumkan untuk tak bg harapan palsu. Tapi kalau nak tu berdoalah agar dpt. InsyaAllah niat suci Allah permudahkan jalan.

Apa kebaikan program ni? Hm, kalau dengar-dengar cerita senior-senior yang dah pergi sure boleh tahu. Tapi antara objektifnya;



1) Untuk membina jati diri.

2) Untuk mendapat experiential knowledge.
3) Mendapat kenalan baru daripada seluruh Johor


Meaning kita akan dapat belajar benda baru, dapat kawan baru. Yang agak bestnya, program yang akan dibuat bukan 100% daripada aturan pihak pengajur. Tapi akan diambil juga idea dan cadangan daripada pihak peserta sendiri. Kalau acara kemuncaknya di Sarawak, dengarnya kita akan membuat kerja dakwah kepada orang asli di sana.



Maka amat digalakkan kepada para lepasan SPM yang dah macam takde benda lain nak buat selain melangut depan komp@TV dan membuat taik mata, jemput-jemputlah sertai program ini. InsyaAllah, bermanfaatlah juga masa lapang yang Allah dah bagi ni. Kalau time interview JPA ke Bank Negara ke dia tanya apa yang kita buat semasa cuti, adalah jugak isi nak jawab tu.

Takdela terkulat-kulat nak reka jawapan.





Sekian, terima kasih.
Segala kemusykilan sila rujuk kepada your's truly. :D

"Generasi12, we can do it better"

Saturday, January 1, 2011

Perkhemahan Nasional di UDARA (PENARA)



Assalamualaikum w.b.t..


Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah :)


26-30 Disember 2010 yang lalu, seramai 28 orang peserta (10 banin, 18 banat) dari sekolah kita telah menyertai PENARA bersama guru pengiring seramai 3 orang iaitu Ustaz Azri, Ustazah Norhidayati dan Ustazah Melly.


Program PENARA ini telah dijalankan di Kem Nur Laman Bestari (kan?) QTH Ulu Yam, Selangor ;)
oh, tema PENARA kali ini ialaaaaaah;


Ukhuwah Teras Kegemilangan
sounds familiar? it is!


Alhamdulillah, jambori yang terakhir kami sertai di bawah tajaan MUSLEH ini merupakan yang paling BEST sebab agak lain dari yang lain. Serius, baaaaaaanyak sangat benda baru yang kami pelajari. dan Alhamdulillah, walaupun hanya 4 hari bersama, kami dapat rasakan kenikmatan berukhuwah kerana Allah s.w.t :D


read further for brief report (sort of) with photos