Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Thursday, March 27, 2014

Belajar dari Atheis


Dengan nama Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani, Tuhan sekalian alam. Selawat dan salam buat Rasul junjungan Nabi Muhammad dan sekalian keluarga.


The tongue of a wise man lies behind his heart.
 "
-Imam Ali (KRW)-

Buat julung kali aku menulis surah panjang ini untuk bacaan semua, kerana aku memang tidak pernah menulis selain meroyan di laman sosial Twitter, meluah buah fikiran dan pergelutan fikrah memikirkan rahsia alam. Sungguh bertuah bagi mereka yang punya kekuatan dan keazaman untuk sentiasa berhujah demi ideliasme berpaksi prinsip kebenaran.

Aku ingin memulakan surah ini dengan menyatakan perasaan sedih meratapi kehilangan ahli keluarga penumpang MH370 yang tewas (yang diumumkan oleh PM Najib Razak). Ternyata rahsia Tuhan itu sungguh misteri dan hanya secebis ilham dikuasai oleh manusia, itu pun mereka sombong dan angkuh.

Aku juga ingin menyatakan kemarahan atas kegilaan manusia gila, AL-SISI kerana menjatuhkan hukuman mati keatas 529 penyokong Ikhwanul Muslimin (dan Dr. Morsi). Mereka pejuang kebenaran, hukuman mati itu hanya akan membangkitkan lagi semangat rakyat Mesir dalam membawa suara keadilan dan kebenaran. Ini tidak boleh membunuh mereka.

Dalam kesibukan aku menghadapi peperiksaan akhir untuk menghabiskan kuliah diplomaku, aku juga ingin meluahkan kerinduan terhadap sahabat-sahabat gen12 yang bertebaran di bumi Tuhan. Moga semuanya dalam keadaan baik-baik shj.


Di dalam surah ini ingin aku membawa kepada kalian tentang pergolakan fikrah manusia yang sedang berlaku hebat, di dunia eropah, di dunia arab, di dunia amerika dan di dunia keliling aku. Semuanya bermula apabila aku menonton satu dokumentri di youtube berkenaan seorang hamba tuhan yg benama Stephen Hawking.


Hawking: Master of the universe part 1



Hawking: master of the universe part 2



Stephen Hawking ialah seorang saintis yg sedang mencabar fikrahnya merungkai rahsia kejadian alam. Bagi para ilmuwan dunia terutama di bidang kosmologi, fisika, nama Stephen Hawking sudah tidah asing lagi barangkali.  Lahir bertepatan dengan peringatan 300 tahun kematian Galileo yang mana bagi para fisikawan merupakan suatu sumber kebanggaan dalam catatan mereka. 

Stephen lahir dalam keluarga yang merupakan para pemikir. Ibunya yang orang Scotland, disaat sedikit wanita berpikir untuk kuliah, dia berusaha keras untuk diterima di Oxford University pada tahun 1930 yang akhirnya membuatnya menjadi wanita pertama yang berhasil kuliah. Ayahnya, Frank Hawking, seorang lulusan Oxford University merupakan seorang peneliti di bidang perubatan yang khusus meneliti masalah penyakit tropis atau di dalam istilah perubatan dikenali sebagai Tropical Disease. Contohnya seperti demam Malaria.

Beliau seorang yg sangat terkenal sebagai seorang genius yang cacat, berkerusi roda, bersuara melalui sistem computer, seluruh anggota tubuhnya lumpuh kecuali satu otot di pipinya yang ditempelkan dengan sensor  bagi menggerakkan keseluruhan tubuhnya.

Hawking, kini berusia 70 tahun. 

Penyakit tersebut membuatnya menjadi ilmuwan bersejarah hari ini. Sebelum didiagnosa terkena Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS atau penyakit Lou Gehrig's), Stephen Hawking tidak begitu fokus pada pelajarannya."Aku bosan pada hidupku sebelum sakit dan sepertinya tidak ada hal bermanfaat yang bisa dilakukan'', katanya. Ketika sadar bahwa dia tidak akan hidup lama lagi untuk melanjutkan Ph.D,Hawking pun semakin menekuni bidangnya dan melakukan penelitian.

Dia menggemparkan dunia dengan sebuah tulisan A Brief History of Time (1988) telah terjual sebanyak 25 juta copy dan diterjemahkan ke dalam 40 bahasa serta masuk dalam a top the London Sunday Times's bestseller list lebih dari 4 tahun. Dengan buku, penelitian serta kertas-kertas kerjanya, membuat Hawking berusaha mengungkapkan Holy Grail, teori pemersatu tunggal yang cuba menggabungkan teori kosmologi dengan teori mekanika kuantum untuk menjelaskan bagaimana alam semesta dimulai yang membuat dia berpikir dan meletakkan beberapa kemungkinan besar terhadap umat manusia.


Buku yang menggemaparkan dunia


Dalam A Brief History of Time, Hawking mengungkapkan teori kontroversi pertamanya yang berbunyi, “alam semesta merupakan kejadian yang tidak lari dari hukum-hukum fizik. Alam semesta ada karena hukum seperti gravitasi. Alam semesta diciptakan secara spontan dari yang tidak ada menjadi ada sehingga keterlibatan Tuhan tidak diperhitungkan di sini”.

Nah di sini, mula perdebatannya. Kenyataan Hawking ini membuat manusia berfikir di mana peranan Tuhan menentukan perjalanan alam ini. Selain itu, buku tersebut juga menjelaskan tentang asal-usul alam semesta, lubang hitam, kosmologi, dan gravitasi kuantum. “Jika kita menemukan suatu teori yang lengkap, hal itu merupakan kemenangan manusia. Selain itu, kita juga boleh mengetahui pikiran Tuhan,” tulis Hawking.

Aku menganggap otak sebagai komputer yang akan berhenti bekerja ketika komponennya rosak. Tidak ada syurga ataupun kehidupan usai kematian untuk komputer yang rosak. Itu hanyalah dongeng bagi mereka yang takut akan kematian,” ungkap Hawking dalam wawancara eksklusif yang diterbitkan The Guardian sebelum ini.


Albert Einstein, memperkenalkan Teori Relatif, seorang Phanteis.


Penolakan idea kewujudan Tuhan itu wujud selepas Hawking mendapati, Teori Relatif itu adalah hasil semula jadi, yang menghasilkan galaksi-galaksi, bintang-bintang dan planet-planet serta kehidupan di dalamnya. Hawking juga berpendapat di akhir usia alam, suatu kejadian yang dipanggil Blackhole atau lubang hitam akan menyedut segala perkara yang ada di alam (menurut kebanyakan saintis, 11 dimensi kesemuanya; jisim, graviti, ruang masa, dsbgnya)  dan akhirnya ia menjadi satu partikel atau zahrah kemudian meletup kembali dan proses itu berulang.

Sebenarnya idea penolakan peranan tuhan dalam hidup ini sudah sekian lama wujud. Mula muncul di Eropah dan Asia di SM abad ke-6 atau ke-5. Seorang sejarawan daripada Amerika, Will Durant menjelaskan bahawa puak-puak pygmy tertentu yang terdapat di Afrika diperhatikan tidak mempunyai pemujaan dikenal pasti atau upacara. Tiada sebarang totem, tiada dewa-dewa, dan tiada semangat. Kemudian mereka dikebumikan tanpa upacara khas atau barangan yang disertakan dan tidak menerima perhatian selanjutnya.

Sehingga abad ke-8 khalifah Abbasiyyah mula memburu dan menghapuskan berfikiran bebas (free thinker) dalam jumlah yang besar, meletakkan kepada sesiapa kematian semata-mata kerana disyaki menjadi zindiq (tidak mempercayai tuhan).

Kemudian dipopularkan menerusi zaman kebangkitan Eropah, The Renaissance dan Reformasi Agama oleh puak Protestan. Malah sewaktu Revolusi Perancis, falsafah pegangan ini menjadi juara dalam pergerakan-pergerakan revolusi. Dan sewaktu Perang Dunia yg Pertama dan Kedua, regim-regim Komunis mula mempromosikan idea yang sedemekian kerana didorong oleh pemikiran Marxisme-Lennisme yang beriman dengan Dialektikal Materialisme.

Kemunculan tokoh-tokoh baru seperti saintis Richard Dawkins dengan buku ‘The God Delusion’ dan seumpamanya telah menyemarakkan perkembangan falsafah pegangan ini.

Mungkin ada yang cuba memberikan hujah berbentuk wahyu bahawasanya di dalam Al-Quran menyebut lihatlah bukti kewujudan Tuhan, alam semesta dan sebagainya. Malah cuba memberikan logik, kita tidak dapat melihat oksigen tetapi kita thau kewujudannya kerana uji kaji menunjukkan api hanya boleh dinyalakan sekirannya dengan kehadiran oksigen (lightning splinter experiment) tetapi takkan pula kita mahu menguji kaji Tuhan? Akhirnya persoalan kewujudan Tuhan itu buntu.

Kegagalan manusia dalam menemui bukti kukuh tentang kewujudan tuhan menjadikan golongan lebih yakin dengan pegangan mereka. Mereka digelar Atheis.

Dalam sejarah kebudayaan Islam, Atheisme (Zindiq) merupakan salah satu dari sekian banyak isu yang kontoversial dan mengundang banyak perhatian. Abdurrahman Al-Badawi, misalnya, berpendapat bahwa ada perbedaan antara Atheisme Barat dengan Atheisme Islam. Jika Atheisme Barat diekspresikan oleh ungkapan Nietzche “Tuhan telah mati”, maka Atheisme Islam menambahkan “para Nabi telah mati” sebagai bagian dari Atheisme. ( Min Tarikh Al-Ilhad Fi Al-Islam hal:8, karya Abdrrahman Al-Badawi).


Jenaka oleh Geroge Carlin.


Tetapi ada juga yang buntu menemui bukti kewujudan tuhan cuba bersikap mengada-ngada dengan memperkenalkan Panteisme. Ia adalah kepercayaan bahawa alam semesta (atau sifat sebagai keseluruhan segala-galanya) serupa dengan ketuhanan, atau semua yang dikomposisikan yang merangkumi semua, Tuhan tetap ada.  pantheists itu tidak percaya kepada yang berbeza yang atau antropomorfik tuhan. Atau mungkin kalian lebih mengenali Wahdatul Wujud.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Persoalan-persoalan ini nyata buntu. Orang beriman gagal membuktikan kewujudan Tuhan.
Kerana itu, bagi orang beriman apabila mempersoalkan tentang kepercayaan dan iman, adalah satu keyakinan. Keyakinan yang sangat ego.


  Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah: “Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki ‘Arsy yang agung.” ( At-Taubah: 129 )


Tolong, jangan katakan Islam adalah agama buta. Membiarkan penganutnya beriman tanpa berfikir, beriman tanpa peranan akal.


Banyak nas-nas al-Quran yang menggesakan penelitian terhadap alam dan menjadikan itu sebagai tanda-tanda kebesaran Allah. Berulang setiap kali Allah menceritakan kejadian alam dan memberikan ruang berfikir kepada manusia. Allah menyatakan


“yang demikian itu bukti-bukti (kebesaran Allah) bagi mereka yang berfikir” (ar-Ra’d: 3, ar-Rum: 21, az-Zumar: 42),


juga disebut:


“yang demikian itu bukti-bukti (kebesaran Allah) bagi mereka yang berakal” (ar-Ra’d: 4, an-Nahl: 12, ar-Rum 24),


atau disebut:


“yang demikian itu bukti-bukti (kebesaran Allah) bagi mereka yang beriman” (an-Nahl: 79, an-Naml: 86, al-‘Ankabut: 24, ar-Rum: 37, a-Zumar: 52),

atau disebut:

“yang demikian itu bukti-bukti (kebesaran Allah) bagi mereka yang mahu mendengar” (Yunus: 67, ar-Rum: 23, as-Sajdah: 26) ,


atau disebut:


“yang demikian itu bukti-bukti (kebesaran Allah) bagi mereka yang berakal matang” (Taha: 54, 128),


dan seterusnya.

Jika umat Islam mengamalkan Islam yang sebenar, bersedia mengemukakan hujah, dialog, alasan dan perbincangan yang matang, maka secara lojiknya penolakan kewujudan Tuhan tidak akan berkembang dalam masyarakat Islam. Bahkan, kepercayaan kepada agama juga tidak akan terhakis dengan perkembangan falsafah dan sains disebabkan Islam itu agama hujah.

Amat malang jika anda sebagai pembela Islam, mengambil sikap gereja di zaman kegelapannya, sehingga cenderung mengharam dan menghukum sebelum berdialog dan berbincang. Agama ini banyak diambil kesempatan oleh golongan yang dangkal akal tetapi menggunakan Islam untuk menonjolkan diri. Ramai golongan agama yang gagal berdialog secara matang, membakar emosi orang awam yang terikut-ikut atas nama slogan agama.

Di dalam hal ini, kebanyan golongan intelektual Atheis lebih rasional berjiwa terbuka.

Akhir sekali, tujuan aku membawa surah ini tidak lain dan tidak bukan, hanyalah ingin mengajukan kepada kalian, supaya menyemak kembali keyakinan masing-masing. Aku ingin menyatakan, tidak ada gunanya jika kalian beriman tungang-tunggek setiap hari setiap malam tetapi jauh dihati kalian ada keraguan. Sama ada kalian seorang Muslim, Kistian, Buddhis, Hindu atau agama-agama lain, haruslah menjadi seorang yang tahu hujah-hujah agama kalian dalam meyakini kewujudan tuhan. Gunakanlah akal kalian didorong dengan keikhlasan hati. 

Pergerakan kita didorong oleh signal yang dihantar melalui neuron-neuron di dalam otak, tetapi otak berfungsi didorong dengan kehendak hati. Jadilah seperti seorang atheist yang sentiasa mencari hujah-hujah bagi meletakkan keyakinan dalam diri ini. Dan jangan pernah berhenti mencari meskipun berkenaan dengan tuhan.’ Tiada perkara yang tidak boleh dipersoal kecuali zat tuhan. Bak kata seorang pemikir daripada Indonesia, Ahmad Wahib; "Tuhan bukanlah daerah terlarang bagi pemikiran”.



Wallahualam. (0245, 25/3/2014, Permatang Pauh, Pulau Pinang)


Nama saya Shahril Amir Bin Muhamad. Saya berkicau di @sungmuhd :3





Monday, March 24, 2014

Puisi: Syair Sari Kasih

Adalah syair ini berputik madah
Membetul jalan terserong sudah
Mengekar makna berlerai gundah
Untuk budiman selaksa wadah.

Pada sari itu tamsilan jiwa
Serayunya harum asyik menyapa
Kuntumannya mengikat teguh maya
Usah dibiarkan ia termala.

Pada kasih itu tamsilan budi
Asmaranya syahdu nian memeri
Renjananya memadu halwa hati
Usah dibiarkan ia berpergi.

Adapun sari kasih itu
Dirasa pada jambangan perlu
Ditaruh kesuma mengundang jitu
Di musim semi kasih berlagu.

Muhammad Anas Mahmood
Mansurah, Mesir
16 Mac 2014

*****

عَنْ أَبِي عُثْمَانَ رضي الله عنه أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بَعَثَ عَمْرَو بْنَ الْعَاصِ عَلَى جَيْشِ ذَاتِ السُّلَاسِلِ قَالَ فَأَتَيْتُهُ فَقُلْتُ أَيُّ النَّاسِ أَحَبُّ إِلَيْكَ ؟ قَالَ عَائِشَةُ قُلْتُ مِنْ الرِّجَالِ قَالَ أَبُوهَا قُلْتُ ثُمَّ مَنْ قَالَ عُمَرُ فَعَدَّ رِجَالا فَسَكَتُّ مَخَافَةَ أَنْ يَجْعَلَنِي فِي آخِرِهِمْ

Maksudnya:

Dari Abu Uthman, bahawa Rasulullah s.a.w mengutus 'Amr bin al-'As untuk memerangi tentera Dzat as-Salasil (tentera Rom) lalu beliau ('Amr) berkata:

Aku datang menghadap Nabi lalu aku bertanya, "Siapakah orang yang paling kau sayang?"

Nabi menjawab, "Aisyah"

Aku bertanya lagi, "Dalam kalangan lelaki?"

Nabi menjawab, "Ayahnya"

Lalu aku bertanya lagi, "Kemudian siapa?"

Nabi menjawab, "Umar"

Dan Nabi pun menyebut beberapa nama lelaki dan aku pun berhenti (bertanya) kerana aku khuatir Nabi menyebut nama aku di penghujung nama mereka.


(Riwayat al-Bukhari dalam Sahihnya, dan at-Tirmidzi dalam Jami'nya dan dia juga mengatakan Hasan Sahih)


*insyaallah karya ini akan diterbitkan dalam majalah Tunas Cipta, DBP. mohon doanya agar bermanfaat...

Saturday, March 22, 2014

Baca lah!


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum semua.

Bukan mudah sebenarnya untuk mula menyusun bicara bagi post kali ini. Terlalu banyak timbang tara yang bermain di kepala, lantas jari-jemari terasa kaku untuk lancar ‘bersuara’. Baiklah, rasanya tak perlu lagi kita bermain kata, mari kita straight to the point sahaja. Seperti tajuk di atas, penulisan ini sebenarnya ingin bercerita mengenai membaca. Ya, membaca. Aktiviti yang kita lakukan saban waktu dan ketika.

Kita, sudah terlalu biasa dengan aktiviti membaca. Sejak dari kecil hingga dewasa (eh dah dewasa ke kita ni?), aktiviti membaca hakikatnya sudah menjadi sebahagian besar daripada kehidupan kita. Masa mula pandai membaca dahulu, we tend to read out loud almost everything yang kita nampak, signboard kat jalan raya, tulisan kat cereal box, subtitle kat tv, headlines surat khabar dan sudah tentu, patah-patah perkataan di dalam buku. I’m not sure about others, but for me at that time, words are wonders. Semua benda nampak menarik je untuk dibaca. Betapa terujanya kita untuk membaca. Pada waktu itu.

Masa berlalu dan waktu berganti. Bila bergelar pelajar, bahan bacaan kita secara umumnya berlegar sekitar buku teks, buku rujukan, slide notes dan past years. Kita didorong untuk membaca dan menghafal. Tidak salah, tapi entahlah, kurang sedikit feel nya. Semakin kita membesar, kita terdedah dengan lebih banyak bahan bacaan. Yang namanya buku bukan hanya sekadar buku. Buku boleh jadi novel, majalah, buku fikrah, buku ilmiah dan seribu satu macam lagi (bergantung kepada bagaimana kita mengklasifikasi). Setiap satu pula ada genre yang berbeza-beza (boleh list kan sendiri hehe).

Pendek kata, kehidupan kita ini sebenarnya tak lari daripada membaca. We cannot not read. Maka, setelah berbelas-belas tahun kita hidup dengan membaca, perlu rasanya untuk kita melihat kembali bagaimana orientasi pembacaan kita, dan sejauh mana kita menghayati aktivit membaca sebagai sesuatu yang menambah nilai dalam diri kita, seterusnya menjadikan kita lebih baik daripada sebelumnya (ok panjangnya, ayat spm sangat).

Dalam konteks pembacaan kita sehari-hari, memang betul, membaca kadangkala boleh menjadikan kita berada dalam dunia yang kita sendiri cipta (lagi-lagi kalau baca fictions). Dengan membaca, kita seolah-olah dibawa mengembara ke tempat dan zon masa yang tak pernah kita sangka akan melewatinya. Dengan membaca juga, kita bisa mengembara ke dimensi berbeza yang tak mungkin kita temukan di dunia nyata. In other words, dengan membaca, kita bagaikan sedang bermimpi dengan mata terbuka! (Ok over) Apa lagi dengan kondisi dunia semasa yang penuh dengan isu yang menjadi perbualan di sini sana (sekali lagi boleh list kan sendiri), tuntutan untuk membaca dan mengkaji itu hakikatnya semakin kuat, agar kita punya ilmu dan pengetahuan asas yang akan membentuk tasawwur atau cara pandang kita dalam menanggapi sesuatu isu tersebut.



Ikhwah dan akhawat, sebagai seorang Muslim, kita tak lari daripada mengaitkan setiap perkara dalam kehidupan kita dengan Allah Sang Pencipta. Kita beriman dengan ayat-Nya yang mengatakan betapa segenap inci kehidupan hanyalah untuk diabdikan kepada Dia dan hanya Dia. Maka, aktiviti membaca kita juga sepatutnya berada dalam landasan yang sama, yakni sebagai ibadah, yang harapnya menjadikan kita lebih dekat kepada Allah. Ada hikmah yang besar kenapa seruan “Iqra’!” menjadi kalimah pertama yang diturunkan dalam kitab suci yang kita baca setiap hari. Membaca membuka pintu-pintu ilmu, ilmu menjadikan kita tahu, dengan harapan agar melalui apa yang kita tahu itu, kita jadi semakin mulia di sisi Yang Maha Tahu. After all, that is our ultimate purpose of life – mardhatillah itu sendiri.

Ada terlalu banyak sebab untuk kita membaca, dan kitalah yang memilih dan menentukan, kita membaca atas dasar apa? Penting untuk kita meletakkan niat sejak mula (dan mentajdid niat itu throughout the reading process of course), betapa kita membaca ini, tidak lain hanyalah supaya Allah redha, dan memandang pembacaan kita sebagai satu usaha untuk menambah ilmu dan kecintaan kepada-Nya. Otherwise, mungkin kita membaca hanya untuk tahu, untuk suka-suka atau just for the sake of satisfying our cravings or urges to read, dan terhenti setakat itu sahaja. Tak salah pun tapi rugi sikit je la...kot. Well, feel free to differ.

Selalunya, selain daripada untuk menambah pengetahuan atau sebab nak tahu jalan ceritanya macamana, kita juga membaca untuk mencari inspirasi dan membangunkan jiwa. Dan ini, sebenarnya adalah sesuatu yang sangat bagus. Sebab dalam menempuhi kehidupan yang serba canggih ini, moral values adalah sesuatu yang more often than not, kita terlupa bagaimana untuk mempraktikkannya.

Kita belajar nilai kesyukuran daripada kisah mereka yang sedang berada dalam suasana perang, tapi masih berjuang untuk tanah air mereka. Kita terinspirasi bila membaca cerita orang yang sakit, tapi masih bersemangat untuk meneruskan kehidupan yang kian bersisa. Kita rasa kagum dengan kisah mereka yang walau selemah dan sesukar mana sekalipun keadaan sekekeling, masih berhempas pulas sehabis daya untuk menyumbang sesuatu kepada agama tercinta. Bila membaca cerita yang berkisar tentang kehidupan remaja yang cara hidupnya bagaikan tiada tujuan yang jelas, kita rasa kasihan dan berharap agar kita dan generasi selepas kita tidak end up dengan cara hidup yang sama. Sekadar menyebut beberapa contoh sahaja. Banyak, banyak lagi sebenarnya yang kita boleh belajar daripada membaca. Semuanya untuk menjadikan kita manusia yang lebih mengerti hakikat diri kita sebagai hamba.

Bak kata Al-Maududi dalam salah satu buku beliau, Asas-asas Islam, beriman dan Islamnya kita pun sepatutnya adalah dengan ilmu. Malah, ilmulah yang membezakan orang yang beriman dengan yang tidak. Sebab itulah Allah turunkan al-Quran, sumber segala cabang ilmu. Maka, ikhwah dan akhawat, dalam keghairahan dan obsesi kita membaca dan menelaah segala macam buku dan karya, jangan sesekali kita lupakan ‘sesuatu’ yang jauhhh lebih penting untuk dibaca. Tilawah kita, ma’thurat kita, dan mungkin up lagi sikit dengan menyelak kitab tafsir (fi zilal etc) untuk lebih faham ayat-ayat al-Quran yang dibaca. Namun tak sesekali dinafikan yang buku lain pun sangat sangat perlu juga. Bagaimana ingin menyusun prioriti bahan bacaan? Terpulang kepada preferences dan kesesuaian masa masing-masing :)

Bahkan sebenarnya bila kita betul-betul faham kenapa kita membaca, sepatutnya setiap kali kita usai membaca satu buku contohnya, kita kena ada plan untuk lebih memajukan diri kita, sebagai bukti kita mendapat 'sesuatu' daripada apa yang dibaca. Dan salah satunya, sudah tentu dengan cara melakukan sesuatu yang praktikal, contohnya seperti memperkasa amal, berusaha membaiki akhlak, menjadi manusia yang lebih jujur, rajin, ikhlas, menghormati orang lain dan sebagainya. Kerana kefahaman sepatutnya berkadaran terus dengan amal. Sepatutnya. Agar kita lebih faham dan yakin akan deen ini, dan ya, lebih spesifik lagi, agar kita masih lagi on the right track dalam perjalanan menuju Ilahi.

Ikhwah dan Akhawat,

hidup ini tidaklah sepanjang mana. Pun begitu, ianya tidaklah terlalu singkat sehingga kita tidak punya ruang untuk memperuntukkan masa, duduk dan membaca. Penting juga sebenarnya untuk memilih bahan apa yang nak dibaca. Tapi sudah tentu, itu adalah sangat subjektif dan terpulang kepada minat dan kecenderungan masing-masing untuk membaca bahan yang ‘bagaimana’. Letakkan parameter syari’at sebagai guidance di dalam minda, agar apapun yang dibaca, kita kembali kepada trek yang sepatutnya (Am not sure how to say this but nahh, you know what I mean).

Baiklah. Bicara tentang membaca memang terasa susah untuk dinoktahkan. Sudah tentu, yang menulis ini bukanlah yang paling banyak membaca. Tapi meskipun diri sendiri dirasakan masih terlalu banyak kelemahan, digagahkan dan digigihkan juga kudrat ini untuk menulis serangkai pesan. Agar di masa hadapan, bila diri ini terlupa, masih ada yang mahu mengingatkan. Kerana pada setiap patah kata, ada erti yang tak terjangka. Kerana pada setiap baris dan rangkap, ada makna yang tak terungkap. Maaf dipohon andai ada tersasul bicara, sudi-sudikanlah menegur kalau ada sebarang cela.

Akhir kata, go and read. Bacalah, dan bila sudah usai, tanyakan pada diri: Selepas ini APA?

Wallahu A’lam.


Sunday, March 9, 2014

just another post #1

Bismillahirrahmanirrahim.

"Have you seen the one who chooseth for his god his own lust?" (25:43)  

I was pretty torn in choosing the right tone for my first post in this blog (well, not really the first post - but you know what I mean) but after a few thoughts I have decided to go a bit informal this time in hopes that it will keep you reading until the end!


Assalamu'alaykum everyone! - I'm not sure why but I'm actually feeling nervous as I'm starting to type these words down. it feels as if I'm about to make a comeback after hundred years of retirement from this blogging arena. (merepek) -  but oh well, that's not important.

To be honest, I find myself quite struggling to start writing again at first but, alas, i am really grateful alhamdulillah to be given the chance to be one of the members of penulis-tetap-blog-G12 (this is the name that they came up with) and I want to take this opportunity to applaud our batch top-guns for initiating such effort. subhanallah! 


ok, since i have decided to go a bit informal and since i'm getting quite chatty tonight (i'm currently residing in the sphere of GMT +0.00 btw), so I wanna talk a bit about few random things before going into the main topic, if its okay with you. or otherwise you are mostly welcomed to skip the next two paragraphs-

In all honesty, I rarely joined any of our batch reunions when I was in college (I graduated in June last year). Partly because my holidays somehow didn't collide with most of the akhawat's holidays and partly because I, naturally being an introverted person, have always had this thought of sebenarnya-suka-tapi-malasnya-nak-connect-dgn-orang. This is certainly one of the built-in traits inside me that I am certainly struggling to remove. I am ashamed to admit this in public but lets just throw perfection off the table for now. However, notwithstanding the almost non-existent records of me attending batch reunions (sob sob), I am certainly aware of the progress of most ,if not all, of my batch mates.


I am aware that some of us have flown overseas to study abroad, some of us have changed status from single to engaged to married , some of us have gone through drastic physical changes, some of us have started to do part-time business, some of us.. well the list can go on and on and... masyaAllah, I am starstrucked to come to think of gazillions changes that we've made to ourselves within this short period of three years! God knows what we've been through in that phase and how many struggles we've managed to overcome to be at the place where we are right now. All praises to God. 


so. when the Penulis-Tetap-Blog-G12 timetable was released, i went on straight away to think of the most suitable topic for me to write for my comeback entry (duh... >.<) in this blog. a lot of topics made it into my list but this one - the one that I'm going to write about - just seemed to outshine the others on the queue.

so today, insyaAllah, im going to talk a bit about struggle/jihad. 


err...or maybe not really. 'struggle' and everything related to that. i seriously can't promise you that this post would just be confined to one topic haha. but hopefully i won't cross the border too far; and no worries, this is gonna be a short and very light post inshaAllah bcs my pen feels so heavy this time.

Ok.

Prophet SAW said : 
"The greatest jihad is to battle your own soul, to fight the evil within yourself"

As a human being, whether we realise it or not, struggling is something that we do everyday. Take our mornings for example - despite of the fact that we do this routinely - I am pretty sure that most of us are still struggling to wake up for subuh/qiamullail every morning. and as the day progresses, we are faced with a lot more daily struggles - be it something physical, such as the struggle to stay awake in classes, struggles against your emotional self, to some kind of other spiritual struggles. Ah, I truly could write down an exhaustive list of the struggles that we normally go through from the moment sun rises until we go to bed everyday - but I'd prefer to let you to take a pause and think what kind of struggles that you have been through today, or everyday - and answer this question :

Did you manage to rise above most of your struggles?

or did you lose to your inner self most of the time?

Whatever your answer might be, that could possibly be one of the indicators to show our current level of iman. As for me, one of my many struggles would be to let my built-in enemy called procrastination; out from my system. (proof : uhm well yeah, this very post that you're reading is supposed to be published yesterday *cough*)

Ok.

You see, if you have an inkling in your mind that you feel like you're doing something wrong, chances are that it is. I would say that WE (we = budak sekolah agama yang dah had been equipped with abundant religious knowledge since school) probably have (or should have) quite considerably high level of sensitivity when it comes to detecting wrongness/fault in our actions. I personally think that for most of the times, we don't actually need external parties to point out the element of 'wrongness'/'sinfulness' in our actions, because the chances are, we have already knew that the 'sinful action' that we're doing is prohibited/not encouraged by our religion. just that....sometimes we recklessly/purposefully chose to do it anyways. 

"alaa, sekali sekala _____________ (fill in the blank with any of your bad habits/haram/makruh actions) apa salahnya?" 

Amboi kemain. Astaghfirullah.


As a religious school graduate, I could say that every time I'm doing something wrong; o oh, I am definitely not doing it guilt-free. Bcs deep down inside, I know that it is wrong. I know....

and that's the issue that I am trying to point out right now. All of us, alhamdulillah; have been blessed with abundant religious knowledge that we've got from our formal lessons in school, the weekly MDP (still remember...?), tujahan nurani, daurah, our annual mukhayyam, etc etc. So, I could safely say that the root of the problem when we commit sinful/faulty actions is not because we don't have enough knowledge to know what's what and to differentiate between the haq/batil, or the fujur/taqwa paths. On an abstract level, we generally know what's what; but sometimes we probably don't have enough spiritual wherewithal or strong-enough support system to actually prevent us from doing the same wrongdoing over and over again.

yes, it's simply because we're humans. its our nature to sin, to do wrong. that's just something that we cannot escape. See what the prophet SAW says;


The Prophet (s) said: 
"There is none among you in whom there is not a devil" 

They said: 
"Even in you, O Messenger of God?!"

 He said: 
"Even in me, but God helped me to overcome him and he has submitted to me, so he doesn't order anything except good" 

[Muslim]

And there is certainly nothing more frustrating than finding ourselves doing things that are prohibited by Allah (for countless times....) despite of all the religious knowledge that we've got in our bags. Allahu. 

But one thing for sure, we shall not feel hopeless. what more to give up. There are certainly plenty of steps that we can take in order to successfully fight against ourselves; and to win the hardest battle; the battle against ourselves. and here, I am going to share with you some of them - 

1) Lower down your ego. We need to see the very weaknesses that we're trying to overcome with our own eyes - and to admit that they are weaknesses to begin with. I know this might seem very superficial, but seriously; it is NOT enough to just KNOW that - that certain "thing" we're doing is wrong, but also to humbly REALISE that it is indeed something wrong and to realise that we should stop doing it. Wake yourself up, and stop being in denial.


2) Pray, pray and pray. and by this I mean, don't stop praying, don't stop seeking help from Allah to help us to win our battles. we all have our own struggles and Allah Al-'Aliim knows it. He knows every single detail of hardships we're going through, He knows every single pain we feel. So pray, and ask massive strength from Him. 


Oh, and I also want to share with all of you one du'a from the Quran, which is the prayer of one of the prophets a.s. :


"Indeed, I am overpowered, so help." [54:10]


I see this as a very short, humble, sweet and simple du'a that inshaAllah is not hard for us to memorise and recite everyday, or every time when you find yourself struggling to overcome your own weaknesses/bad habits. (e.g. : excessive/unnecessary internet use *cough*, 


"eh? dah subuh ke argh malasnya nak bangunn..."

recite : Annee maghluboon fantasir ! [54:10]

3) See the big picture. Examine the nature of this dunya and weigh how insignificant it really is - compared to the life in the hereafter. Remember that our life in the akhirah will be infinite. 


"We have certainly created man into hardship." [90 : 4]


Yes, like I have said, we are faced with a lot of spiritual struggles everyday, sometimes this seems-to-be endless battle can get very tiring and exhausting. But try to think of this. Say, an average age of a person living in this world is 70 years old. and we only have to "struggle" (read : bersusah payah) to do good deeds, to fight our own nafs, to avoid doing sins just for 70 years and the reward is ..... jannah for INFINITY! (ah, ratio 70 : infinity) this is such an amazingly unproportionate reward.  


mashaAllah. 


so whenever you are faced with whatever is it that you're struggling with to overcome; just remember that 70:infinity ratio and say to yourselves ; 


"alahhh susah2 di dunia ni sekejap je!!!"


remember the infinite rewards that you'll get for infinity! Truly, Allah is the Most Generous :)


 Truly is successful the one who purifies (his soul). 
[91: 9]

4) Observe your mutabaah 'amal and try to do a lot more of good deeds. insyaAllah this is one of the indirect ways of dealing with our struggles in life - the more 'amal we do, insyaAllah the more closer we become to Allah, and hopefully the more easier the path will be for us to overcome our weaknesses.



"Whatever is with you will be exhausted, and whatever is with Allah [of good deeds] will remain. [16:96]

(disclaimer : All of these are admittedly easier said than done. and me too, i am still trying.)

Yes, striving for the sake of Allah is immensely hard. It could be really excruciating. It is a whirlwind of pain and sad. but just bare in mind that your efforts will insyaAllah be counted. every pain that you feel, will be counted. every steps that you take towards changing yourself, will be rewarded. and there is nothing as fulfilling as striving for the sake of the One who created you, the One who has been taking care of you, the One who loves you unconditionally, the One who gives you the life, and the One whom you will -soon- be returned to.

Yes, it is indeed very hard. it certainly does take a lot to fight our own weaknesses, I know; but if we don't, they would continue to harm us from inside. so what choice do we have rather than continue to be strong and to fight?  hopefully we won't reach that one time, where it is already too late to regret. na'uzubillahi min zalik.


We are all in the same boat - riding a journey back to God the Most High - and there's no other way than to endure all the pains of all the worldly struggles try to win every single battle over our inner selves. Ask for sincerity, and may everything we do is done only to seek His pleasure.


So, my dear friends, let us all keep on striving and keep on fighting - until the door of His heaven is opened for us. insyaAllah ameen.


"But as for him who feared to stand before his Lord
and restrained his soul from lust,
Lo! The garden will be his HOME"
[79:40-41]

Allahu. Truly, what could possibly be better than this...

WallahuA'lam. To you, may there be peace inshaAllah.

-----------------------------------------------------------------------------

#reference(s)  : 


(i) AlQuran/Hadith

(ii) Ihya' Ulumuddin
(ii) a friend's thought 

(iii) Yasmin Mogahed
(iv) RRG.sg
(v) etc . . . everywhere else lah

and here's some footnote(s) - 

(a) sorry for the rojak-ness & all grammatical mistakes. I purposefully wrote my first entry (mainly) in english for the sake of polishing my proficiency in this language - which was also one of the reasons why I decided to join the Penulis-Tetap-Blog-G12 team. So, if you are interested to become part of us insyaAllah, for whatever reasons there might be - just inform any of the admins, okay!

(b) My prayers, thoughts and deepest sympathies go out to all the victims (inc their family & friends) of the MH370 tragedy earlier this morning. I initially planned to write this post at length as I would like to elaborate more on this topic of "struggle". but I was so emotionally affected by the shocking news this morning (and so were all of you i think) and i have lost my focused to write so... this is the best that i could publish for now. sorry if this post is too short (of content)-

(finally) signing out, 

Ili Syazwani; [1] [2] [3]
00:04 hr | Mile End, London.