Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Sunday, August 31, 2014

MERDEKA!!!

Bulan Ogos ialah bulan kemerdekaan yang disambut oleh sebuah negara bernama Malaysia. Bulan Ogos juga kelihatan sangat Ironi untuk Tanah Melayu kerana 500 tahun dahulu - 10 Ogos 1511- Portugis telah mendarat di Melaka. Pendaratan Portugis 500 tahun dahulu dilihat sebagai titik hitam dalam sejarah Tanah Melayu. 

Sejarah. 

Perjanjian Anglo-Dutch 1824 telah memisahkan kepulauan Melayu kepada dua entiti-Semenanjung Tanah Melayu dibawah British dan Batvi di bawah Belanda. Perjanjian Anglo-Thai 1909 telah memisahkan pula lima wilayah Melayu - Pattani, Jala, Setul, Singggora dan Menora. Wilayah ini menjadi tanah jajahan Siam hingga ke hari ini. Pada tahun 1874, melalui Perjanjian Pangkor kuasa kolonial British telah memasukkan jarumnya untuk menajajah Tanah Melayu. 

Perjanjian Pangkor akhirnya membolehkan British menguasai kesuluruhan Semenanjung Tanah Melayu. Akhirnya Tanah Melayu menjadi tanah jajahan British dibawah jagaan Raja England, dan bukan dibawah East India Company. 

Penjajah Barat datang untuk mencari kekayaan. Di Tanah Malayu, British menemui dengan bijih timah. British membuka ladang getah. Dua punca ekonomi ini menjadi begitu penting sekali untuk mengembangkan ekonomi kolonial British. Untuk terus melipatgandakan keuntungan, kaum penjajah British telah membuka bumi Melayu dengan membawa masuk buruh daripada China dan India. Dengan kehadiran buruh China dan India ini, maka lanskap Tanah Melayu berubah untuk selama-lamanya. 

Dunia ini bergerak dengan hukum-hakam alam. Hukum-hakam alam ini ibarat sifir. Dua kali lima jawapannya adalah sepuluh. Begitu juga di Tanah Melayu ketika itu, sifirnya dimana ada penindasan disitu ada penentangan. 

Kemerdekaan yang dicapai melalui perjuangan rakyat, yang mahu kebebasan, yang mahu kedaulatan dan mahu berdiri sendiri setelah nilai-nilai tadi dirampas oleh kolonial Portugis, British, Jepun dan British kembali. Perjuangan itu wujud, jihad itu wujud dan air mata serta darah rakyat itu jatuh ke bumi. Jika ada pihak pada hari ini cuba menafikan fakta ini sesungguhnya dia telah menghina pejuang-pejuang yang dahulu. 

Jika ada yang mengatakan kemerdekaan itu dicapai tanpa pertumpahan darah, sesungguhnya dia membawa malu kepada bangsa ini. Diibaratkan perjuangan Tok Janggut adalah sia-sia. Perjuangan Mat Kilau adalah sia-sia. Perjuangan Dato Maharajalela adalah sia-sia. Perjuangan Kanang adalah sia-sia.

Sebelum terbentuk aspirasi rakyat untuk menuntut kemerdekaan nama-nama diataslah yang memulakan gerakan penentangan terhadap kolonial British dan akhirnya memberi kesedaran kepada pejuang-pejuang seterusnya. 

Hukum-hakam ini mengampuh lagi di Tanah Melayu. Tahun 1938 Kesatuan Melayu Muda (KMM) ditubuhkan - sebagai pertubuhan politik paling awal menuntut kemerdekaan Tanah Melayu dari British. Pada ketika ini Parti Komunis Malaya (PKM) telah wujud di Singapura. Mula menyusun kaum buruh Cina di kota-kota seperti di Singapura, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Penentangan terhadap British melahirkan setiakawan diantara KMM dengan PKM diantara kaum tani Melayu dan kaum buruh India dan Cina. Dan setiakawan ini terus diperkukuhkan ketika empayar British dilondehkan ketika kesampaian Jepun pada tahun 1941. 

Apabila Jepun kalah pada 1945, sekali lagi British Military Administration masuk mengambil alih pentadbiran Tanah Melayu dan gerakan menuntut kemerdekaan diteruskan. Setiakawan antara bangsa-bangsa melahirkan PUTERA-AMCJA pada tahun 1947. Manakala gerakan kanan Melayu (UNITED MALAY NATIONAL ORGANISATION) pula ditubuhkan pada tahun 1946. Gerakan-gerakan ini bergerak melalui gerakan politik. 

Manakala API, AWAS, Hizbul Muslimin, Malayan Democratic Union, PKM, KMM, PKMM dan ratusan patriot dan nasionalis anak semua bangsa. Meraka mengangkat senjata untuk menghalau dari Tanah Melayu. 

Tidak kisah sama ada nama-nama tokoh seperti Onn Jaafar, Tan Chen Lok, Tengku Abdul Rahman, M. Sambanthan mahupun nama seperti Dr. Burhanuddin Al-Helmy, Chin Peng, Shamsiah Fakeh juga Mat Indera, mereka tetap pejuang-pejuang kemerdekaan sekalipun melalaui garis dan jalan yang berbeza. 

Akhirnya 31 Ogos 1957, Persekutuan Tanah Melayu, merdeka. Dan 16 September 1961 Malaysia terbentuk. 

Patriotisme. 

Pada hari ini, setelah lebih 50 tahun mencapai merdeka, isu patriotisme terus menjadi perdebatan hangat menjelang hari kemerdekaan. 

Ada yang berkata rakyat hari ini sudah melupakan segala pahit getir pejuang-pejuang terdahulu. Ada pula yang berkata rakyat sudah muak dengan pemerintah yang selalu mengaitkan diri mereka dengan perjuangan kemerdekaan sehingga mereka meminta rakyat berterima kasih kepada mereka. Ada pula yang berkata kerana sesetengah kaum minoriti ditindas lalu menyebabkan semangat patriotisme itu semakin luntur. 

Seperti kes yang pernah berlaku pada tahun 2012, dimana keengganan rakyat Malaysia mengibarkan bendera Jaur Gemilang ketika sambutan hari kemerdekaan yang ke-55, menjadi isu. Sehinggakan, Menteri Penerangan dan Kebudayaan ketika itu, Datuk Seri Dr. Rais Yatim melahirkan rasa kebimbangan terhadap perkara itu terpaksa mewajibkan jabatan-jabatan kerajaan mengibarkan Jalur Gemilang. 

Seharusnya, walau apa pun keaadaannya, semangat patriotisme perlu terus disemadikan dalam hati sanubari setiap rakyat di negara ini. Walau parti apa pun yang memerintah dan walau bagaimana pun keadaan sosial yang berlaku, patriotisme ini perlu terus wujud tanpa berbelah-bagi. 

Bendera. 

Berkenaan dengan Jalur Gemilang yang dikatakan diciplak daripada bendera Amerika Syarikat, seharusnya perbincangan berkenaan dengan sejarah tersebut perlu terus berjalan. Namun tindakan mempersenda dan tidak menghormati Jalur Gemilang merupakan perbuatan yang tidak wajar. 

Tidak salah untuk menimbulkan persoalan berkenaan Sang Saka Malaya atau Bendera Rakyat yang seharusnya dijadikan bendera rasmi negara tetapi tetapi perbincangan itu harus dibuat dengan berhikmah dan bijaksana serta berilmiah. 

Bakat. 

Kemudian berkenaan isu rakyat Malaysia yang tidak mahu kembali ke Malaysia setelah berkelana ke luar negara juga boleh kita bincangkan dan kaitkan dengan isu patriotisme. Setelah pelbagai usaha telah dilakukan oleh kerajaan untuk membawa balik bakat-bakat yang hilang ini, namun sasaran dan objektifnya tidak tercapai. 

Ya benar, beberapa faktor yang dikaitkan dengan keengganan rakyat Malaysia yang berkelana diluar negara sehingga tidak mahu pulang memang penting. Faktor ekonomi yang lebih baik. Faktor suasana yang lebih selamat dan kehidupan yang lebih aman. Dan faktor jaminan untuk membina kerjaya yang lebih baik kerana suasana kerja yang berdasarkan meritokrasi dan sihat. 

Namun, bak kata pepatah; "Hujan Emas Di Negeri Orang, Hujan Batu Di Negeri Sendiri". Segala ilmu dan pengalaman yang dikutip seharusnya dibawa balik ke tanah air untuk diperjuangkan di sini. Seharusnya kemajuan dan segala suasana yang baik dijadikan motivasi untuk turut memajukan tanah air kita. Ini lah yang dikatakan patriotisme. 

Perpaduan. 

Setelah 57 tahun mengecapi kemerdekaan, isu perpaduan terus menjadi perkara yang terus dipertahankan oleh majoriti rakyat negara ini. Walaupun diancam oleh kumpulan ekstrimis kaum yang paranoid, mahupun ekstrimis agama yang memahami nas dengan sempit, perpaduan di negara ini perlu terus dipertahankan. 

Perpaduan sebenarnya menjadi tunjang kepada kejayaan yang kita kecapi hari ini. Segala usaha untuk memecah belahkan perpaduan di dalam negara ini seharusnya ditangani dan ditentang oleh semua anak bangsa Malaysia. Walaupun ia pernah meletus pada tahun 1969 dan tidak mustahil ia boleh meeletup lagi namun perjuangan untuk menyatu-padukan rakyat negara ini perlu terus. 

Perlu sentiasa wujud toleransi dan persefahaman yang kuat antara rakyat Malaysia. Perlu sentiasa menjadikan perbezaan antara kita sebagai suatu rahmat dan kekuatan agar negara dapat terus maju kehadapan. 

Penutup. 

Akhir kata, jangan lah berbelah bagi dalam menyayangi, menunjukkan kesetiaan dan berjuang untuk kebaikan negeri ini. Di sini kita dilahirkan, dan di sini kita akan mati. Negara Malaysia bukan lah besar sangat. Rakyat Malaysia bukan lah hebat sangat. Tetapi potensinya besar, semangatnya kuat dan jiwanya kaya. InsyaAllah Malaysia terus berjaya.

-Sung Muhammad-

No comments: