Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Sunday, January 4, 2015

Selasa yang istimewa

SPOILER: Buku yang dibedah di bawah ini adalah buku mainstream yang mungkin dah dibaca oleh kebanyakan orang (termasuk anda). Dan setiap orang ada pengajaran masing-masing yang mereka dapat kutip. It’s just my point of view. 

Kalau ada (tambahan) pengajaran, kongsikan lah di ruangan comment. Heh.

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Assalamualaikum WBT.Pertamanya, sewajarnya untuk aku berterima kasih untuk individu yang menghadiahkan aku buku ini, Tuesdays with Morrie. Agak ironi untuk menghadiahkan sebuah buku sepertri ini kepada sempena ulangtahun. Memandangkan tema keseluruhan buku ini menceritakan perihal kematian. Ibarat kau bagi kek ulangtahun berbentuk kubur yang dilengkapi batu nisan.

Okay. Berbalik kepada topik.

Secara kesuluruhan, terdapat dua individu yang diceritakan dalam buku ini, seorang guru (Morrie Schwartz) dan juga anak muridnya (Mitch Albom).

Siapa Morrie?Diceritakan bahawa Morrie ini adalah professor kepada Mitch ketika pengajian Mitch di sebuah universiti. Seorang pensyarah yang major di dalam bidang sociology, tapi turut berminat dalam mendalami bidang-bidang seperti philosophy, religion, dan psychology. Sepertimana pensyarah-pensyarah lain yang ada di universiti, yang mana pasti akan ada seorang pelajar yang senang untuk mendampingi pensyarah tersebut. Begitu juga lah dengan Morrie, senang untuk didampingi Morrie, bagi membincangkan pelbagai isu, khususnya perihal kehidupan dan hubungan sesame manusia.

Adalah amat menyedihkan apabila pada tahun 1994, Morrie telah disahkan menghidap penyakit Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS), atau nama lainnya adalah Lou Gehrig’s disease – yang diambil sempena nama seorang pemain baseball terkenal yang menghidap penyakit yang sama. Penyakit ini digambarkan seperti sebuah lilin yang dibakar, yang sedikit demi sedikit sumbunya dibakar yang akhirnya meninggalkan sisa lilin di kelilingnya. Itulah gambarannya kepada penyakit saraf yang sedikit demi sedikit spinal cord pesakit ‘dibakar’ ibarat sumbu lilin yang akhirnya meninggalkan saki-baki anggota badan yang tidak berfungsi pada derianya dan pergerakannya (malah akhirnya mereka tidak boleh bercakap lagi dah). Ibaratnya, pesakit masih hidup, tapi seluruh organnya tidak berfungsi. Hidup dalam tubuh yang mati.

Ingat baru-baru ini yang mana pernah menjadi viral sebuah cabaran yang dinamakan Ice Bucket Challege? Haaa. Itulah cabaran untuk meningkatkan kesedaran terhadap penyakit ini. Seperti itulah yang dikatakan apa yang dirasai oleh pesakit-pesakit. Seperti air sejuk yang disimbah pada badan secara tiba-tiba.

Penyakit yang menakutkan ini memakan tubuh Morrie sedikit demi sedikit sehingga mengehadkan pergerakan Morrie. Daripada seorang yang suka pada aktiviti menari, berenang, dan seorang yang mahu bergerak bebas ke mana ia mahu pergi, kemudian bergantung kepada wheelchair, dan akhirnya terlentak di tilam, dan bergantung kepada orang sekelilingnya untuk menggerakkanya, hatta untuk membuang air sekalipun.Tempoh hidup setelah penyakit ALS ini berjaya dikesan, adalah berbeza dalam kalangan pesakit-pesakit. Ada yang progres penyakitnya laju memakan tubuhnya dan tempoh hidupnya pendek. Ada yang progresnya perlahan, walaupun tubuhnya sudah tidak berfungsi, namun diberi rezeki kehidupan yang lebih panjang, Stephen Hawking contohnya (boleh tonton filem biografinya, The Thory of Everything).

Bagi kita, mungkin kita akan merasa sedih dan berputus asa apabila mengetahui menghidap penyakit sebegini yang akhirnya kelak meninggalkan badan yang terkujur kaku di atas katil, menunggu mati. Namun, tidak buat Morrie. Beliau mengambil keputusan untuk mengenepikan keputusan untuk berputus asa, dan ligat untuk memikirkan apa yang hendak dilakukannya dengan sisa baki masa yang ada. Akhirnya, baki masa beliau benar-benar dimanfaatkan untuk memberi inspirasi kepada orang-orang yang rapat dengannya, orang-orang yang mengetahui kehidupannya, malah kepada pembaca-pembaca yang membaca buku ini. Sehinggakan, saat hidupnya, rumahnya tidak pernah sekalipun sunyi daripada kunjungan tetamu yang ingin mengambil inspirasi daripada beliau.Siapa Mitch?
Seperti yang kita dah bincang sebelum ini, Mitch adalah pelajar kepada Morrie. Ataupun, lebih tepat untuk dikatakan sebagai pelajar kegemaran Morrie. Pelajar yang sering berjumpa dengan Morrie untuk memmbincangkan pelbagai isu bersama Morrie. Hatta, dalam menyiapkan thesis terakhirnya juga turut diminta petunjuk daripada Morrie.

Diceritakan bagaimana hubungan yang rapat dengan Morrie ini hanyalah setakat hari graduasinya sahaja. Walaupun di hari graduasi yang lalu, Mitch dah berjanji untuk tidak lost contact  dengan Morrie, namun janji tersebut hanya tinggal janji apabila selepas itu Mitch diuji dengan keadaan penyakit pakciknya dan juga  sibuk dalam usahanya untuk mencapai cita-citanya. Semata-mata untuk mencapai dan mengumpul segala jenis material yang ada di atas bumi ini. Lantas, segala perkaitannya dengan tempat pengajiannya yang lalu turut diabaikannya.

Bagi aku, sifat Mitch ini tidak banyak beza dengan sifat kita (jika bukan, most of us. Jika bukan, some of us. Jika bukan, well, at least there is). Di tadika atau sekolah dahulu pastinya ada seorang cikgu yang kita amat rapat dengannya sehingga kita rasa pada masa itu teramatlah mustahil untuk lost contact dengan hubungan yang serapat itu, ketika itu. Namun akhirnya, bila sudah tamat sekolah, kita jauhkan diri kita. Sudah lah lupakan cikgu yang pernah berkongsi ilmu dan pengalaman, kita lupakan juga tanah tempat kita menuntut ilmu dan belajar mengenal erti kehidupan. Tidak sekadar lupakan sahaja, kita bertekad lagi untuk tidak lagi menjejakkan lagi ke tanah ini.

Berbalik kepada Mitch, di dalam keadaan yang hanyut dalam kehidupan kerjaya yang menyibukkan dirinya, akhirnya satu malam ditakdirkan untuk mendengar kembali nama cikgunya itu dari kaca TV yang ketika itu disebut-sebut kerana inspirasi orang ramai daripada beliau yang menghidap penyakit ALS. Lantas nama itu mengembalikan segala memori bersama mereka yang pernah mereka kongsi bersama dahulu. Setelah itu, Mitch mengambil keputusan untuk melawat pensyarahnya itu. Walaupun pada awalnya agak awkward dan memalukan baginya untuk bertemu dengan pensyarahnya, setelah lama ditinggalkannya tanpa berita, akhirnya Mitch beranikan diri untuk bersemuka dengan pensyarahnya itu. Bagi Morrie, beliau amat gembira untuk bertemu kembali dengan Mitch. Akhirnya mereka bertekda untuk bertemu pada setiap hari Selasa.

Walaupun hanya diberi kesempatan selama 14 minggu sahaja bersama Morrie, namun segala memori itu amat berharga buat Mitch. Direkodkan segala perbincangan mereka berdua. Dan akhirnya, pada Sabtu pagi minggu ke-14 itu, Morrie melepaskan nafasnya terakhir. Dan pada hari Selasa, minggu ke-15, Morrie dikebumikan di tempat yang beliau telah tetapkan, yang dikelilingi suasana yang indah dan damai.

Kenapa dengan hari Selasa?
Ketika di universiti, kebanyakan kelas Mitch yang diajar oleh Morrie adalah pada hari Selasa. Malah, pada tahun-tahun yang tidak diajar oleh Morrie, pada hari Selasa, Mitch akan tetap hadir ke pejabat Morrie, atau makan tengahari bersama dengan beliau. Sehinggakan, mereka berdua menggelarkan diri mereka sebagai ‘Tuesday People’.

Selepas Mitch melawat Morrie setelah lama menghilangkan diri, mereka berdua berjanji untuk bertemu pada setiap hari Selasa. Sebab itu juga di bahagian awal buku, digambarkan pertemuan Selasa mereka berdua ini ibarat kelas pengajian, yang mengajarkan subjek Kehidupan yang dibincangkan daripada pengalaman hidup mereka berdua sendiri. Kelas terakhit yang diajar oleh Professor Morrie yang diambil oleh seorang pelajar sahaja, iaitu Mitch. Tiada buku teks yang diperlukan walaupun isu yang dibincangkan pelbagai. Tiada markah yang diberikan. Tiada peperiksaan yang dijalankan, cukup sekadar soal jawab ketika kelas dan beberapa bantuan yang perlu diberikan kepada Morrie ketika kelas berlansung. Pengebumian Morrie diaggap sebagai graduasi kepada kelas mereka berdua ini. Tiada peperiksaan akhir yang akan dijalankan. Cukup sekadar menghasilkan sebuah thesis, iaitu buku ini.

Apa pengajaran utama buku ini?
Walaupun pelbagai sudut perbincangan mengenai kehidupan yang dibincangkan dalam buku ini. Namun, bagi aku, buku ini berbeza dengan buku-buku lain yang turut membincagkan topic yang sama. Kenapa? Kerana, sudut pandang kehidupan yang dibincangkan oleh Morrie dalam buku ini adalah dari sudut pandang orang yang telah jelas kelihatan kematian di hadapan matanya. Contoh perumpamaan keadaan hidup Morrie yang digambarkan oleh beliau sendiri ialah umpama seseorang yang sudah berada di tengah-tengah jambantan antara dua daratan yang diberi nama Kehidupan dan Kematian.

Ya, adalah berbeza orang seperti Morrie memandang kehidupan berbanding orang seperti kita yang sihat wal afiat ini. Contoh mudah. Adalah berbeza sudut pandang kita ketikamana kita sedang sakit demam yang panas dan juga ketika kita sedang sihat dan segar. Berbeza doa kita, pengharapan kita, dan tawakal kita pada Tuhan ketika dalam keadaan sakit yang membuatkan kita tidak bermaya, berbanding ketika kita sihat.

Contohnya:

Dalam isu KEMATIAN, kita tahu bahawa semua yang hidup pasti akan mati. Tapi, sekadar tahu sahaja, itu tak cukup. Kerana amat penting untuk kita percaya, dengan melalui kesedaran dan menerima bahawa kematian akan kita hadapi. Contoh yang Morrie tunjukkan berkenaan keadaan Mitch yang terlalu ambitious dengan perkejaannya sehigga hanyut dengannya dan mengabaikan saat-saat dan minit-minit yang sepatutnya diluangkan bersama orang yang tersayang, seperti isterinya. Namun, tak bermakna apabila kita sedar dan terima akan kematian, kita harus jadi malas. Tapi, beliau nak sedarnkan mengenai priority yang seharusnya kita susun. Kerana bila kita rasa bahawa kematian itu benar-benar hampir, kita akan lebih utamakan keluarga, sahabat dan orang yang tersayang untuk mencipta kenangan yang terindah berbanding mengejar kemewahan dunia. Sebab itu lah, Morrie katakan, “once you learn how to die, you learn how to live”.      

Kedua, isu pandangan terhadap DUIT (baca: KEMEWAHAN). Morrie ceritakan bagaimana adat sekeliling kita mengajar kita semua seolah-olah duit adalah segalanya dan kemewahan lah yang membawa kepada kebahagiaan. Namun, tidak bagi Morrie selepas beliau disahkan menghidap penyakit ALS. Bagi Morrie, beliau sudah tidak lagi berminat untuk mengejar segala kemewahan dunia. Sebab itu lah beliau katakan,  “We put our values in the wrong things. And it leads to very disillusioned lives”. Bagi beliau, kehidupan itu, tiada yang dapat menggantikan rasa cinta, kerana yang sebenarnya, rasa cinta lah yang membawa kepada kebahagiaan. Bukanlah harta benda.  Sebagai contoh, Morrie memberi gambaran dalam keadaan rumah beliau selepas disahkan menghidap penyakit ALS. Beliau tidak lagi terkejar-kejar untuk membeli perabut baru, renovate rumah, untuk mendapatkan kemewahan. Tapi, beliau rasa bahagia kerana rumah itu dipenuhi dengan suasana cinta dek kunjungan tetamu yang tak henti-henti untuk melawat dan bertemu dia. Kerana itu lah Morrrie menyuruh Mitch untuk tidak berhenti dalam menyebarkan cinta kepada komuniti sekeliling, contohnya melalui aktiviti volunteer. Bak kata Morrie, “the most important thing in life is learn how to give out love, and to let it come in”.

Ketiga, pandangan terhadap CINTA. Morrie percaya bahawa apabila hidup ini sudah difokuskan untuk menyebarkan cinta kepada keluarga dan sahabat tersayang, pastinya hubungan yang dibina itu akan lebih erat. Akhirnya, kematian yang bakal diterima tidaklah akan menamatkan hubungan yang telah dibina tersebut. Bak kata beliau, “Death ends a life, not a relationship. All the love you created is still there. All the memories are still there”. Malah, kita lihat sekarang, cinta dan memori itu tetap berada dalam buku yang dibaca ini. Tambahan pula, pandangan beliau terhadap KEKELUARGAAN adalah berlainan. Bagi beliau, dalam keadaan beliau sakit yang melarat ini, keluarga itu adalah mereka yang tetap akan bersama walaupun beliau dalam keadaan sebegitu. Keluarga dalam erti kata sepatutnya tidak akan meninggalkan ahlinya yang sedang diuji kesusahan. Dan keadaannya itu telah membuktikan bahawa isteri dan anak-anaknya itu adalah keluarga yang beliau maksudkan.  Beliau katakan, “What a family is about, not just love. It's knowing that your family will be there watching out for you. Nothing else will give you that. Not money. Not fame. Not work”.

Dan, baaaaanyaaaak lagi pengajaran yang boleh kita dapati. Baca lah buku ini!

Yang bijak itu adalah mereka yang mengingati mati.
Berbalik kepada semua yang telah diajarkan oleh Morrie, baru lah kita sedar akan pentingnya untuk kita lihat kehidupan yang sementara ini dari sudut kematian itu kita rasa seperti kita akan hadapinya pada esok hari. Maka, benarlah bahawa orang yang bijak itu adalah mereka yang selalu ingat akan kematian. Kerana sudut pandang mereka terhadap kehidupan juga pasti akan berbeza. Bijak dalam mengurus kehidupan mereka, bagi menghadapi kematian.    

Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati…” (al-Imran : 185)  


Maka, selain yang ini, apa lagi pengajaran yang anda dapat?

No comments: