Come on form five, you can do it, more than, more than, you can do it, weella weella wella wella wello, we are the best, the very very best, come on let's do it, tingkatan lima, 2010, woo... ALLAHUAKBAR!! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Yusho wa dare? Oretachi! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Oretachi wa? Form Five! Takbir! ALLAHUAKBAR!

Tuesday, September 1, 2015

Siri Corporate Scandal: Perwaja Steel Sdn Bhd (Part I)

Baru-baru ini, seluruh Malaysia dikejutkan dengan corporate scandal yang berlaku di dalam syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB), government-owned company, yang turut melibatkan beberapa syarikat agensi kerajaan yang lain. Kes ini mengingatkan aku kepada kajian yang baru aku selesaikan. 


Secara mudah, kajian aku timbul daripada pengamatan aku kepada masalah-masalah kejatuhan ekonomi lalu yang memberi kesan kepada Malaysia, contohnya pada 1973, 1985, 1997, dan 2007. Malaysia antara negara yang turut terjejas dek kejatuhan ekonomi tersebut, lantas memberi kesan kepada syarikat-syarikat yang beroperasi di Malaysia. Dan kajian aku adalah bagaimana untuk memastikan shareholders syarikat-syarikat tersebut diberi petanda awal berkenaan potensi untuk prestasi syarikat-syarikat tersebut yang akan terjejas dek kesan kejatuhan ekonomi melalui laporan tahunan yang dikeluarkan syarikat.

Tapi, terdapat juga faktor dalaman yang jarang dimaklumkan syarikat kepada umum melalui annual report yang dikeluarkan. Contohnya, masalah tadbir urus korporat (misconducts of corporate governance), kelemahan sistem kawalan dalaman (lack of internal control system).

Hakikatnya, factor terbesar kepada kejatuhan prestasi syarikat adalah masalah corporate governance yang berlaku – corporate scandals. Asal tulisan ini nak bentang Enron Corporation, salah satu contoh corporate scandal yang terbesar di dunia, tapi disebabkan aku baru sahaja selesaikan slides bagi presentation Case Study sekekap lagi, so alang-alang aku terus buat satu post sementara semua 15-20 academic articles dan journals tengah tepu dalam otak.

Sebagai pengenalan, skandal Perwaja Steel adalah antara skandal terbesar ketika zaman Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri. Skandal ini juga mengambil masa yang sangat lama untuk disiasat. Daripada 1996 (Anti-Corruption Agency mulakan siasatan) sehingga 2007 (Eric Chia dilepaskan tuduhan setelah disabit kesalahan pada 2004)Timeline Perwaja Steel
Asal Perwaja Steel adalah daripada Perwaja Terengganu Sdn. Bhd., sebuah JV antara HICOM (51%), Nippon Steel Corporation (30%), dan Kerajaan Negeri Terengganu (19%) yang ditubuhkan pada 1982. Bermula dengan paid-up capital sebanyak RM 250 juta dan RM 850 juta yang dipinjam daripada Japanese Export Bank (dijamin oleh Ministry of Finance). Dua kilang utama adalah di Kemaman (Terengganu) dan Gurun (Kedah). Namun, sejak awal lagi syarikat ini hadapi masalah. Antaranya, krisis komoditi – yang mengakibatkan kejatuhan harga komoditi seperti harga besi, appreciation nilai Yen, dan kejatuhan permintaan besi.

Sehingga 1988 sahaja, Perwaja sudah mencatatkan RM 1 bilion kerugian terkumpul (accumulated loss). Kesannya, pada 1989, Nippon Steel dan HICOM tarik diri sebagai shareholders Perwaja dan share mereka dibeli oleh MOF. Seterusnya, MOF pam duit sebanyak RM 250 juta ke dalam Perwaja. Pada 1990, Tun Mahathir telah melobi Eric Chia sehingga Eric dilantik menjadi Managing Director kepada Perwaja. Sebagai info tambahan, Eric juga adalah antara board member kepada HICOM dan pengasas EON. Pada tahun yang sama juga, syarikat ditukar kepada Perwaja Steel Sdn. Bhd.


Campurtangan MOF dalam Perwaja telah mengakibatkan Perwaja terpaksa ikut rapat dengan polisi kerajaan. Ahli Board of Directors (BOD) juga dilantik berdasarkan merit yang ditetapkan kerajaan.  Malah, tugas BOD dihadkan hanya untuk meluluskan apa-apa resolusi dan keputusan yang telah diputuskan oleh orang lain.

Tahun 1995 merupakan tahun di mana Eric meletakkan jawatannya sebagai MD. Namun, pada tahun tersebut mencatatkan accumulated loss sebanyak RM 2.985 bilion dan tanggungan liabiliti sebanyak RM 6.9 bilion. Kerugian yang besar ini menggerakkan Anti-Corruption Agency (ACA) untuk mulakan siasatan terhadap Perwaja pada 1996.

Pada 1997, sebagai langkah alternative untuk memulihkan Perwaja, MOF mencadangkan pelan privatitasi melalui pembelian 51% dari saham-saham Perwaja oleh Maju Holdings. Namun, pelan ini ditangguhakan sebentar oleh kerana Asian Financial Crisis yang berlaku ketika itu. Pelan ini diteruskan selepas itu dan selesai pada 2003. Pada 1997 juga, laporan dalaman syarikat melaporkan terdapat RM 967 juta yang dipindahkan ke syarikat Mah Sun (syarikat yang ada kait rapat dengan Eric Chan) tanpa pengesahan BOD. Terdapat juga RM 107 juta yang dipindahkan kepada syarikat Mah Sun tanpa sokongan mana-mana dokumen. Semunya berlaku ketika Perwaja dipimpin Eric, hanya berjaya dikesan pada 1997.

Pada 1999, Datuk Seri Anwar Ibrahim (Menteri Kewangan ketika itu) mengumumkan dalam parlimen bahawa Perwaja sudah insolvent. Pada tahun yang sama, DSAI melaporkan kepada polis berkenaan keterlibatan Perdana Menteri, Tun Mahathir, di dalam skandal tersebut. Pada 2001, Datuk Ahmad Zaki Husin (Director of ACA) mengumumkan penemuan RM 76.4 juta yang dipindahkan ke akaun Swiss Bank.

Setelah tempoh yang lama siasatan dibuat, akhirnya Eric Chia ditangkap pada 2004 (tapi dibebaskan daripada tuduhan pada 2007). Pada 2006, Perwaja menjadi subsidiary kepada Kinsteel Berhad (dengan memegang 51% saham syarikat). Pada 2008, Perwaja ditukar nama kepada Perwaja Holdings Berhad dan menjadi IPO di dalam Bursa Saham Main Board.

Namun, prestasi Perwaja sukar untuk ditingkatkan. Kini, semenjak 2013, Perwaja di letakkan di bawah Practice Note 7 (PN-7), label yang diletakkan oleh Bursa Malaysia kepada listed companies untuk diurus dan dijaga dengan intensif – kerana sudah menghampiri keadaan bankrup.


Apa sebenarnya yang berlaku di sebalik Perwaja Steel Sdn. Bhd. ketika diurus oleh Eric Chia? Nantikan pada Part II nanti. Chow. Nak gi present Case Study. Bai. 

No comments: